Verhipstering van een filosoof

Bento

| Jan Petter | 02 oktober 2019

Waarom wordt de stoffige, al vijftig jaar dode Theodor W. Adorno weer gretig gelezen door jongeren? Een nieuwe generatie zoekt in het werk van de Duitse filosoof naar antwoorden op de prangende kwesties van vandaag: de opkomst van rechts-radicalisme en de strijd tegen klimaatverandering.

Bij zijn vijftigste sterfdag is Theodor W. Adorno geworden tot wat hij vermoedelijk nooit had willen zijn: een popster voor jongeren. Een paar weken geleden verscheen een lezing voor Oostenrijkse studenten over het rechts-extremisme uit 1967 in de vorm van een boek van amper 50 pagina’s. Het stond meteen in de top 100 van populair-wetenschappelijke boeken, bij Amazon belandde Aspekte des neuen Rechtsradikalismus [‘Aspecten van het nieuwe rechts-radicalisme’] zelfs op de eerste plaats, althans in de rubriek ‘fascisme’.

Verder lezen?
Kwaliteitsjournalistiek kost geld. Maar je wilt 360 misschien liever eerst proberen. Daarom kun je gastlid worden. Je krijgt dan direct 3 artikelen, onze gratis nieuwsbrief en maandelijks een artikel naar keuze.
Ja, ik word gastlid