Verlies ANC is goed nieuws voor Zuid-Afrika

The Guardian

| Londen | Justice Malala | 25 augustus 2016

De nederlaag van regeringspartij ANC bij de lokale verkiezingen tekent de politieke volwassenwording van de Regenboognatie, betoogt commentator Justice Malala.

De controversiële Zuid-Afrikaanse president Jacob Zuma staat bekend om zijn antipathie jegens stedelijke zwarte intellectuelen, die hij betitelt als ‘de slimme zwarten’. Toen hem in 2014 werd gevraagd wat hij vond van de ongerustheid onder de bevolking over de vraag of hij geld van de staat had gebruikt om in zijn geboortedorp in KwaZulu-Natal een paleis van 15 miljoen euro voor zichzelf te bouwen, antwoordde hij dat alleen ‘heel slimme en intelligente mensen’ zich druk maakten over die kwestie. In een toespraak in november 2012 gaf Zuma stedelijke zwarten ‘die te slim worden’ ervan langs met de woorden: ‘Ze zijn het meest welbespraakt als ze kritiek uitoefenen op zichzelf, over hun eigen tradities en zo.’

Verder lezen?
Kwaliteitsjournalistiek kost geld. Maar je wilt 360 misschien liever eerst proberen. Daarom kun je gastlid worden. Je krijgt dan direct 3 artikelen, onze gratis nieuwsbrief en maandelijks een artikel naar keuze.
Ja, ik word gastlid