• The Times
  • Reader
  • Verrassende overeenkomsten

Verrassende overeenkomsten

The Times | Londen | 29 april 2020

The Times, de oudste krant van het Verenigd Koninkrijk (1785), spitte haar archieven door om te zien hoe er in het verleden werd bericht over wereldwijde epidemieën, zoals de Spaanse griep in 1918.

De geschiedenisredactie kwam tot verrassende ontdekkingen en overeenkomsten, zoals de huis-tuin-en-keukenmiddeltjes die werden aangeraden om besmetting te voorkomen. Zo beweerde een briefschrijver in de krant dat het snuiven van tabak hem ‘beschermd heeft tegen die afschuwelijke kwaadaardige ziekte’. Ook zou het helpen om je adem langdurig in te houden. Fake news is dus verre van een moderne uitvinding.

Over het algemeen was de berichtgeving vrij koeltjes, ook al wordt de uiteindelijke wereldwijde sterfte aan de Spaanse griep geschat op meer dan 50 miljoen doden. Een artikel waarin gemeld werd dat het aantal griepslachtoffers in Southampton verdrievoudigde tot 44 doden per duizend mensen in oktober 1918, stond als een terzijde onderaan een artikel over influenza. Met op dezelfde pagina ander ‘triviaal’ nieuws als het verminderde kolengebruik van de koninklijke familie. Én er werden foto’s opgedoken, die soms griezelig veel lijken op de beelden van de huidige pandemie.

Ook tijdens de Spaanse griep-epidemie in 1918 gingen mensen mondkapjes dragen om de verspreiding van het virus tegen te gaan. De vrouw uiterst rechts draagt een bordje met de tekst: ‘Draag een mondkapje of ga naar de gevangenis’. Het besef dat het houden van minstens anderhalve meter afstand zou bijdragen aan het indammen van het virus was nog niet doorgedrongen. – © Alamy

Een Londens stel draagt neusmaskers om zichzelf te beschermen tegen de griep tijdens een epidemie in de winter van 1930.

Ook bij eerdere virusuitbraken werd er al aangeraden om afstand te houden tot anderen mensen en om gezichtsbedekking te gebruiken. Zo staat in een artikel uit juni 1918: ‘Tijdens een raadsbijeenkomst in Hitchin gisteren verklaarde een arts van de Geneeskundige Dienst dat een goede voorzorgsmaatregel was om filmtheaters en andere drukke plekken te vermijden en de mond en de neusgaten te bedekken.’ – © Keystone / Getty Images

Dit artikel van verscheen eerder in The Times.
Recent verschenen
Een remedie tegen navelstaren?
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief.
Onze nieuwsbrief wordt wekelijks verzonden.
inschrijven

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!

En ontvang wekelijks het beste uit de internationale pers in uw mailbox.