VN Mensenrechtenraad stuurt missie naar Iran

© Unsplash

360 Magazine

| Amsterdam | 25 november 2022

Lees ook het andere kort nieuws uit de buitenlandse pers van vandaag:

» China voert meer lockdowns in na stijging besmettingen

» Rusland gaat lhbti-gemeenschap harder vervolgen

De VN gaat mensenrechtenschendingen door Iran onderzoeken

De Verenigde Naties gaat een missie naar Iran sturen om onderzoek te doen naar mensenrechtenschendingen die daar sinds het begin van de protesten in september zouden hebben plaatsgevonden. Daarmee heeft de VN Mensenrechtenraad donderdag ingestemd. 25 leden van de raad, waaronder Nederland, stemden in met de resolutie. Onder meer China en Pakistan stemden tegen.

Nadat de 22-jarige Mahsa Amini in september overleed na te zijn mishandeld door de zedenpolitie omdat zij haar hoofddoek niet juist zou hebben gedragen, gingen honderdduizenden mensen in Iran de straat op. De Iraanse veiligheidstroepen probeerden de protesten met harde hand in te drukken en ruim driehonderd betogers zouden zijn omgekomen door het overheidsgeweld.

Zeker 14.000 mensen zouden zijn opgepakt en speciaal opgerichte tribunalen hebben de eerste demonstranten al ter dood veroordeeld. Na afloop van de stemming vierden diplomaten en aanwezige mensenrechtenactivisten de totstandkoming van de missie. De VN-vertegenwoordiger van Iran heeft de onderzoeksmissie veroordeeld.

Lees ook:

Recent verschenen