VN-resolutie eist ‘onmiddellijke’ terugtrekking van Rusland uit Oekraïne

© Lev Radin / Pacific Press via ZUMA Press Wire

360 Magazine

| Amsterdam | 24 februari 2023

Lees ook het andere kort nieuws uit de buitenlandse pers van vandaag:

» Catalaanse stichting verspreidt ‘handleiding’ om Catalaans te promoten

» Eerste sneeuwstormwaarschuwing in Los Angeles sinds 1989

China, India en Iran onthielden zich van stemming

De Algemene Vergadering van de Verenigde Naties heeft voor een resolutie gestemd waarin van Rusland wordt geëist dat het land zijn troepen ‘onmiddellijk’ uit Oekraïne terugtrekt, bericht Al Jazeera. Het internationale orgaan, dat is gevestigd in New York, nam dit besluit precies een jaar nadat Rusland begon met de invasie.

De resolutie dringt aan op een ‘alomvattende, rechtvaardige en duurzame vrede’ die ‘een belangrijke bijdrage zou leveren aan de versterking van de internationale vrede en veiligheid’. Ook wordt in de tekst, die met een overweldigende meerderheid werd aangenomen, opnieuw de onafhankelijkheid en territoriale integriteit van Oekraïne benadrukt.

‘Het Westen heeft de rest van de wereld er nooit van kunnen overtuigen Rusland te isoleren’

De niet-bindende resolutie kreeg 141 stemmen voor, 7 tegen (Rusland, Belarus, Syrië, Noord-Korea, Mali, Nicaragua, Eritrea), terwijl 32 van de 193 VN-lidstaten zich van stemming onthielden, waaronder China, India en Iran.

Hoewel het Westen ‘opmerkelijk’ verenigd is, ‘heeft het de rest van de wereld er nooit van kunnen overtuigen Rusland te isoleren’, schrijft The New York Times. ‘In plaats van in tweeën te splijten, is de wereld versplinterd. Een grote middengroep ziet de Russische invasie vooral als een Europees en Amerikaans probleem.’

Lees ook:

Recent verschenen