• Financial Times
  • Reader
  • Vraag eiwitgele erwt niet bij te houden

Vraag eiwitgele erwt niet bij te houden

Financial Times | Londen | Emiko Terazono | 03 september 2019

De simpele gele erwt is populairder dan ooit. Dankzij de explosief toenemende vraag naar plant-aardige vleesvervangers is de consumptie van eiwit afkomstig uit de erwten sinds 2015 bijna verdubbeld.

De enorme populariteit van plantaardige vleesvervangers heeft de eenvoudige erwt een nieuwe sterrenstatus verleend.

Van het Amerikaanse Beyond Meat, dat zijn aandelenkoers pijlsnel zag stijgen sinds de eerste emissie afgelopen mei, tot het eveneens Amerikaanse Tyson en het Zwitserse Nestlé gebruiken voedselproducenten de eiwitrijke gele erwt als hoofdingrediënt voor hun plantaardige hamburgers, bacon, tonijn en yoghurt.

De wedloop om aan de stijgende consumentenvraag te voldoen heeft tot een krapte aan voorraden geleid. Die krapte wordt niet veroorzaakt door de beschikbaarheid van de gele erwt zelf, die volop aanwezig is dankzij een Chinees verbod op Canadese import in de nasleep van de Huawei-affaire en de nieuwe Indiase heffing op buitenlandse peulvruchten, maar door onvoldoende capaciteit om de erwt tot eiwitpoeder te verwerken. De producenten kunnen de vraag gewoon niet bijhouden.

Meatless Farm bijvoorbeeld, een start-up in het Britse Leeds die onlangs een distributiecontract heeft afgesloten met de Amerikaanse supermarktketen Whole Foods Market, is bijna dertig keer zo groot geworden sinds zijn oprichting vorig jaar. Toch ontving het bedrijf recentelijk maar 25 procent van de bestelde hoeveelheid erwteneiwit omdat de leveranciers de rest aan andere afnemers leverden.

Lelijke kant

‘We hebben de lelijke kant van de toegenomen vraag gezien,’ zegt Morten Toft Bech, de oprichter van het bedrijf, waarna hij eraan toevoegt dat het veiligstellen van voorraden een eerste vereiste is. ‘We zijn begonnen met het aanleggen van een flinke reserve. Dat doet iedereen.’

De gele erwt, een gedroogde peulvrucht die familie is van de sojaboon, de linze en de kikkererwt, is voor veel voedselproducenten de favoriete eiwitbron geworden nu consumenten zich afkeren van sojabonen.

Hoewel soja de overvloedigst aanwezige en goedkoopste bron van plantaardig eiwit is, is de sojaboon ook een allergeen en wordt het gewas in de VS dikwijls genetisch gemodificeerd. Soja bevat zeer veel plantaardig oestrogeen, wat bij sommige consumenten de vrees voor gezondheids-risico’s wekt.

‘Consumenten willen tegenwoordig eiwitten met een “clean label”, dus niet genetisch gemodificeerd en in sommige gevallen biologisch,’ zegt Tyler Lorenzen, CEO van Puris in Minneapolis, de grootste producent van “clean label”-eiwitten in de VS. ‘We hebben een exponentiële groei gezien.’

© Unsplash
© Unsplash

De consumptie van erwteneiwit is volgens Henk Hoogenkamp, bedrijfsadviseur op het gebied van proteïnetechnologie, sinds 2015 bijna verdubbeld. Hij verwacht dat de markt volgend jaar nog eens met 30 procent zal groeien en in 2025 gestegen zal zijn tot 580.000 ton.

Hoogenkamp merkt op dat het gebruik van goedkoper erwteneiwit van Chinese concurrenten door grote producenten als het Franse Roquette of het Belgische Cosucra heeft voorkomen dat de prijzen de pan uit rijzen. Prijzen van erwteneiwitisolaat zijn moeilijk te achterhalen, maar de kosten van het ingrediënt variëren van zo’n 4200 tot 4600 Amerikaanse dollar per ton. Sojaboneneiwitisolaat kost zo’n 3500 dollar per ton.

Desondanks is de vraag zo groot dat kopers uit alle macht proberen langetermijncontracten af te sluiten voor de levering. ‘Bedrijven die voor de rest van 2019 en 2020 de prijs willen vastleggen, merken dat hun leveranciers aarzelen om grotere hoeveelheden tegen een lagere prijs te garanderen,’ zegt Hoogenkamp.

Ethan Brown, CEO van Beyond Meat, zei vorige maand tijdens een bijeenkomst met analisten in Los Angeles dat het veiligstellen van grondstoffen ‘me best wel zorgen baart’.

Investeringen

Beyond Meat heeft voor zijn erwteneiwit een contract voor drie jaar getekend met Puris, in aanvulling op een leveringscontract met de Franse groep Roquette, dat eind dit jaar afloopt. Brown zegt dat de groep zijn netwerk van leveranciers nog verder wil uitbreiden.

Ripple Foods, een Californische start-up die melk op basis van erwteneiwit produceert, heeft zijn omzet sinds de oprichting in 2016 elk jaar zien verdubbelen. Het bedrijf, dat Goldman Sachs tot zijn investeerders mag rekenen, sluit contracten af met boeren voor de levering van gele erwten en vervaardigt vervolgens zijn eigen erwteneiwit.

Dat behoedt Ripple voor prijsschommelingen, zegt Adam Lowry, een van de oprichters van het bedrijf. ‘We zijn niet afhankelijk van de erwteneiwitmarkt.’

Steeds meer producenten van voedsel en ingrediënten hebben de afgelopen jaren in erwteneiwit geïnvesteerd. Cargill, de voedselgigant uit Minnesota, heeft vorig jaar bij de start van Puris 25 miljoen dollar in het bedrijf gestoken en is een samenwerkingsovereenkomst aangegaan.

Krap

Volgend jaar worden er nieuwe fabrieken verwacht voor de productie van erwteneiwit. Roquette bouwt een verwerkingsfabriek in het Canadese Manitoba, terwijl Verdient Foods uit Saskatchewan, een producent van plantaardig eiwit die wordt gesteund door James Cameron, de Oscar-winnende regisseur van de film Titanic, ook nieuwe productiecapaciteit plant.

Maar de markt blijft naar verwachting krap. ‘Er zijn plannen aangekondigd en grond is ontgonnen, maar het zal zes maanden tot een jaar duren voordat er een product is,’ zegt Chuck Penner, analist bij LeftField Commodity Research in Winnipeg.

Ondertussen zullen er voortdurend nieuwe producten worden gelanceerd op basis van erwteneiwit, zegt Pascal Leroy van Roquette. ‘De groei is echt indrukwekkend,’ zegt hij. ‘Het is het favoriete eiwit voor het komende decennium.

Auteur: Emiko Terazono

Financial Times
Verenigd Koninkrijk | dagblad | oplage 448.000

Gezaghebbende krant voor de Londense City en de rest van de zakenwereld. Internationale economie en management worden uitputtend behandeld. Het dagblad heeft ook drie Europese, een Amerikaanse en een Aziatische editie.

Dit artikel van Emiko Terazono verscheen eerder in Financial Times.
Recent verschenen
Een remedie tegen navelstaren?
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief.
Onze nieuwsbrief wordt wekelijks verzonden.
inschrijven

360 is jarig en trakteert!

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en krijg 3 maanden gratis toegang tot 360 online.