Vrij spel voor Iran?

| Julie Kebbi | 22 januari 2019

Nu president Trump heeft aangekondigd de Amerikaanse troepen terug te trekken uit Syrië, mogen Iraanse troepen van hem ‘doen wat ze willen’ in de regio. Deze strategie staat haaks op zijn anti-Iranbeleid.

Heeft Iran voortaan vrij spel in Syrië? Dat heeft Donald Trump begin januari te kennen gegeven tijdens een gesprek met journalisten, om eraan toe te voegen dat ‘Iran mensen uit Syrië laat vertrekken, maar dat ze daar eerlijk gezegd kunnen doen wat ze willen’. De woorden van de Amerikaanse president, kunnen op het eerste gezicht verrassend worden genoemd, omdat de regering-Trump de Iraanse expansie in de regio tegen elke prijs wil voorkomen. Als bondgenoot van Israël kijkt Washington met afkeuring naar de versterking van de Iraanse troepen in Syrië, die de Iraniërs in staat zou kunnen stellen een sjiitische corridor te creëren van Teheran naar Beiroet, via Bagdad en Damascus.

Verder lezen?
Kwaliteitsjournalistiek kost geld. Maar je wilt 360 misschien liever eerst proberen. Daarom kun je gastlid worden. Je krijgt dan direct 3 artikelen, onze gratis nieuwsbrief en maandelijks een artikel naar keuze.
Ja, ik word gastlid