Aardverschuiving in Ecuador eist minstens zeven levens

© Marcos PIN / AFP

360 Magazine

| Amsterdam | 28 maart 2023

Lees ook het andere kort nieuws uit de buitenlandse pers van vandaag:

» Zes doden bij schietpartij op school Nashville

» Netanyahu zwicht en stelt hervormingen uit

De ramp was het gevolg van een aardbeving en zware regenval

Als gevolg van een aardverschuiving worden in Ecuador minstens zesenveertig mensen vermist. De ramp deed zich zondagnacht voor in Alausí, driehonderd kilometer ten zuiden van de hoofdstad Quito, na hevige regenval. De autoriteiten schatten het dodental aanvankelijk op zestien, schreef El Comercio maandag. Inmiddels is het dodental teruggebracht tot zeven, meldde de Spaanstalige website van CNN later die dag. De aardverschuiving ontstond als gevolg van een aardbeving met een kracht van 6,8 op de schaal van Richter.

Politie, brandweer en andere reddingsteams zijn naar het kanton Alausí in de provincie Chimborazo afgereisd. Daarnaast heeft de gemeente Quito donatiepunten opgezet om de slachtoffers te helpen. Er zouden zo’n 500 inwoners en 163 woningen getroffen zijn.

‘De inwoners klagen dat men allang wist dat deze tragedie eraan zat te komen’

Het leger heeft soldaten ingezet met materiaal en middelen om dringende steun te verlenen aan de slachtoffers. Daarnaast heeft het vrachtwagens gestuurd om goederen te vervoeren en tijdelijke onderkomens op te zetten, alsook twee helikopters voor luchtverkenning en noodtransport. Boven het kanton Alausí worden tevens verschillende vluchten uitgevoerd om te kijken of er nieuwe aardverschuivingen dreigen die de inwoners in gevaar kunnen brengen.  

Al sinds 19 februari dit jaar gold code geel voor het kanton Alausí, wat betekent dat er nog geen acuut gevaar dreigt, maar dat voorzichtigheid en zorg geboden zijn. ‘In december begonnen zich scheuren in de grond te vormen. De inwoners klagen dat men allang wist dat deze tragedie eraan zat te komen’, schrijft La Hora.  

Lees ook:

Recent verschenen