VS: aantal doden door overdosis voor het eerst in vijf jaar gedaald

© Unsplash

The New York Times

| New York | Maud Wiersma | 17 mei 2024

Lees ook het andere nieuws uit de buitenlandse pers van vandaag:

» EU pakt Meta aan met nieuw onderzoek naar ‘verslavende’ algoritmen

» Turkije legt Koerdische leiders zware straffen op

Het volledige beeld van het dodental door straatdrugs blijft echter grimmig

Het aantal doden door een overdosis in de Verenigde Staten is vorig jaar licht gedaald, de eerste daling in vijf jaar, volgens voorlopige federale gegevens die woensdag zijn vrijgegeven. Dat schrijft The New York Times.

Het zeldzame goede nieuws in de decennialange verslavingscrisis was vooral te danken aan een daling van het aantal doden door synthetische opioïden, vooral fentanyl. Dat zeiden de onderzoekers van het National Center for Health Statistics, die de cijfers samenstelden.

Aanbiedingen 360 artikel
360 aanbieding: 3 maanden digitaal voor maar 15 euro.360 aanbieding: 3 maanden digitaal voor maar 15 euro.

Maar het volledige beeld van het dodental door straatdrugs blijft grimmig. Zelfs terwijl het aantal sterfgevallen door opioïden daalde, steeg het aantal sterfgevallen door stimulerende middelen zoals cocaïne en methamfetamine. En in sommige staten, waaronder Oregon en Washington, bleef het aantal doden door overdoses sterk stijgen.

Het totale aantal drugsoverdoseringen in 2023 werd geschat op 107.543, een daling van 3 procent ten opzichte van 2022, met 111.029. Het aantal doden door opioïden daalde met 3,7 procent, terwijl het aantal doden door cocaïne met 5 procent steeg en het aantal doden door methgebruik met 2 procent.

Recent verschenen