VS beschuldigt Rusland van inzet chemische wapens tegen leger Oekraïne

© Diego Ibarra Sánchez / The New York Times

Newsweek

| New York | Boris van der Spek | 02 mei 2024

Lees ook het andere nieuws uit de buitenlandse pers van vandaag:

» Tientallen doden na instorten snelweg in zuiden China

» Omstreden wet in Georgië weer dichterbij na stemming in parlement

Rusland zou meerdere chemische wapens hebben ingezet

De Verenigde Staten hebben Rusland er woensdag van beschuldigd chemische wapens in te zetten tegen Oekraïense troepen, en daarnaast oproerbestrijdingsmiddelen te gebruiken als oorlogsmethode in Oekraïne. Dat meldt Newsweek. Rusland zou onder meer chloorpikrine hebben ingezet.  

Aanbiedingen 360 artikel
360 aanbieding: 3 maanden digitaal voor maar 15 euro.

Chloorpikrine staat op de lijst van verboden middelen van de Organisatie voor het Verbod op Chemische Wapens (OPCW). Duitse troepen vuurden het gas af tegen geallieerde troepen tijdens de Eerste Wereldoorlog, een van de eerste keren dat een chemisch wapen werd gebruikt. Naast chloorpikrine hebben Russische troepen granaten gebruikt die geladen waren met CS- en CN-gassen, aldus het Oekraïense leger. Het zegt dat minstens vijfhonderd Oekraïense soldaten zijn behandeld voor blootstelling aan giftige stoffen en dat er één is gedood door te stikken in traangas.

Terwijl burgers tijdens protesten meestal kunnen ontsnappen aan deze traangassen, moeten soldaten die vastzitten in loopgraven zonder gasmaskers vluchten onder vijandelijk vuur of het risico lopen te stikken. Het gebruik van het gas door Rusland ‘komt uit hetzelfde draaiboek als zijn operaties om wijlen oppositieleider Aleksej Navalny in 2020 en Sergej Skripal en zijn dochter Joelia in 2018 te vergiftigen met het zenuwgas Novitsjok’, schrijven de VS.

Recent verschenen