VS en Rusland ruilen prominente gevangenen

© Yuri Kochetkov/EPA

360 Magazine

| Amsterdam | 09 december 2022

Lees ook het andere kort nieuws uit de buitenlandse pers van vandaag:

» Condooms vanaf 2023 gratis in Frankrijk

» Nigeria dwong tienduizend vrouwen tot abortus

Basketbalster Brittney Griner zat vast in een Russische gevangenis

De Verenigde Staten en Rusland hebben twee prominente gevangenen met elkaar geruild, meldt The New York Times. Rusland stuurde de Amerikaanse basketbalster Brittney Griner terug naar de VS, waar de VS de Russische wapenhandelaar Viktor Bout vrijlieten. De uitwisseling tussen de twee gevangenen vond plaats op een vliegveld in Abu Dhabi.

Griner, een van de beste basketbalsters ter wereld, actief in de WNBA en de Amerikaanse nationale ploeg, werd in februari van dit jaar aangehouden op een vliegveld in Moskou omdat ze wietolie in haar e-sigaret had. Ze werd veroordeeld tot negen jaar celstraf vanwege drugssmokkel en drugsbezit. Vorige maand werd ze naar een gevangenenkolonie gebracht waar ook Kremlincriticus Aleksej Navalny zit.

Viktor Bout was tot 25 jaar gevangenisstraf veroordeeld vanwege illegale wapenhandel en hulp aan terroristische organisaties als Hezbollah, Al Qaeda en de taliban. Hij zat al jaren vast in een Amerikaanse cel. De Amerikaanse regering zegt nog bezig te zijn met de vrijlating van Paul Whelan, een oud-marinier die in een Russische cel zit op verdenking van spionage.

Lees ook:

Recent verschenen