VS maken zich op voor instroom migranten na einde noodtoestand

© Alfredo Estrella / AFP

The Washington Post

| Washington D.C. | Boris van der Spek | 11 mei 2023

Lees ook het andere kort nieuws uit de buitenlandse pers van vandaag:

» Pakistan mobiliseert leger na arrestatie oud-premier

» Zeker 21 doden door aanhoudende raketaanvallen Israël

Nu de pandemie voorbij is, kan het land migranten niet meer weren

In de Verenigde Staten is vannacht de coronanoodtoestand afgelopen, en dat betekent mogelijk een massale instroom van migranten die oorlog, rampen, armoede en politieke vervolging in hun thuisland ontvluchten. Volgens The Washington Post zijn tienduizenden federale agenten ingezet om de grens met Mexico te bewaken.

Aanbiedingen 360 artikel
360 aanbieding: 3 maanden digitaal voor maar 15 euro.

De Amerikaanse regering heeft al gewaarschuwd voor een chaotische situatie aan de grens, nu de VS zich niet langer kunnen beroepen op de zogeheten Title 42, een wet waarmee op gronde van volksgezondheid migranten buiten de deur konden worden gehouden. Nu zowel de VS als de WHO zeggen dat de coronanoodtoestand voorbij is, kan de regering die argumenten niet langer gebruiken.

De Republikeinse Partij heeft kritiek geuit op president Joe Biden, en zegt dat de regering te lang heeft gewacht met het nemen van strenge anti-immigratiemaatregelen. Volgens de regering zijn er sinds het aantreden van Biden juist een recordaantal van ruim drie miljoen mensen uitgezet. Het Witte Huis heeft wel aangekondigd te willen voorkomen dat families van elkaar worden gescheiden en dat mensen die politiek vervolgd worden in aanmerking kunnen komen voor een visum.

Lees ook:

Recent verschenen