VS: Oklahoma voert wet in die abortus vanaf bevruchting verbiedt

© Sue Ogrocki / AP Photo

360 Magazine

| Amsterdam | 26 mei 2022

Lees ook het andere kort nieuws uit de buitenlandse pers van vandaag:

» Boerkini wordt opnieuw verboden in zwembaden Grenoble

» Wetenschappers zetten grote stap richting revolutionair ‘kwantuminternet’

Oklahoma krijgt strengste abortuswetgeving van de VS

Oklahoma, een conservatief bastion in het zuiden van de Verenigde Staten, heeft woensdag de meest verregaande antiabortuswet van het land ingevoerd. ‘Ik heb de bevolking van Oklahoma beloofd dat ik als gouverneur alle prolifewetgeving zou ondertekenen die op mijn bureau belandde, en ik ben er trots op dat ik die belofte heb gehouden’, zei Kevin Stitt, de Republikeinse gouverneur van de staat.

Stitt ondertekende een wet die burgers toestaat om wie een vrouw die een abortus wil ondergaan – in welk stadium van haar zwangerschap dan ook – ‘helpt of bijstaat’, aan te klagen. De vrouw die de procedure wenst, kan niet aangeklaagd worden.

’De wet lapt schaamteloos de bescherming van abortusrechten door het Hooggerechtshof aan zijn laars’

De wet ‘lapt schaamteloos de bescherming van abortusrechten door het Hooggerechtshof aan zijn laars’, aldus The Oklahoman, en ‘kent slechts beperkte uitzonderingen voor medische noodgevallen, verkrachting en incest’. Onlangs onthulde Politico dat een meerderheid van de rechters van het Hooggerechtshof bereid was het arrest Roe v. Wade, dat abortusrechten garandeert, terug te draaien. Antiabortuswetten als in Oklahoma geven alvast ‘een voorproefje van een mogelijke toekomst na Roe v. Wade’, concludeert The Oklahoman.

Lees ook:

Recent verschenen