VS: seksueel misbruik ‘systematisch’ in vrouwenvoetbal, stelt rapport

© Jeffrey F. Lin / Unsplash

360 Magazine

| Amsterdam | 04 oktober 2022

Lees ook het andere kort nieuws uit de buitenlandse pers van vandaag:

» Nord Stream: Zweden blokkeert gebied rond lekken voor onderzoek

» ‘Grote escalatie’: Noord-Korea schiet raket over Japan

Misbruik, manipulatie en pesterijen door coaches

Een onderzoek in de Verenigde Staten naar coaches in het vrouwenvoetbal brengt een ‘systematische’ praktijk van emotionele mishandeling en seksueel misbruik aan het licht, bericht NBC. Het 172 pagina’s tellende onafhankelijke rapport, dat in opdracht van de US Soccer Federation (USSF) is opgesteld en maandag is vrijgegeven, is gebaseerd op getuigenissen van meer dan tweehonderd spelers.

‘Hoe vaak moeten we dit soort rapporten nog lezen?’

Het onderzoek, geleid door voormalig procureur-generaal Sally Yates en het advocatenkantoor King & Spalding, geeft details over misbruik door coaches evenals manipulatie, pesterijen en vergelding tegen spelers die zich uitspraken. Volgens het rapport hebben de clubs, de competitieleiding en de Amerikaanse voetbalbond ‘herhaaldelijk niet adequaat gereageerd op klachten van spelers’.

‘Hoe vaak moeten we dit soort rapporten nog lezen?’ vraagt Washington Post-verslaggeefster Sally Jenkins zich af in een column, waarin ze oproept tot ‘federale sancties tegen topfunctionarissen van sportorganisaties voor het niet beschermen van atleten’. 

Lees ook:

Recent verschenen