VS: Verdachte van schietpartij op drie Palestijnse studenten gearresteerd

© Institute for Middle East Understanding / AFP

The New York Times

| New York | Sterre Kilsdonk | 27 november 2023

Lees ook het andere kort nieuws uit de buitenlandse pers van vandaag:

» Ierse schrijver Paul Lynch wint de Booker Prize met politieke roman

» Avondklok in Sierra Leone na aanval op gevangenis

Politie houdt rekening met een haatmisdrijf

In Burlington, in de Amerikaanse staat Vermont, heeft de politie een verdachte gearresteerd in verband met de schietpartij op drie Palestijnse studenten afgelopen zaterdag. De drie studenten liepen in de buurt van de Universiteit van Vermont toen de aanval plaatsvond. Jason J. Eaton, 48 jaar oud, zal naar verwachting vanavond worden voorgeleid, schrijft The New York Times. Twee van de drie slachtoffers droegen een Palestijnse kaffiya, een traditioneel hoofddeksel. De politie houdt rekening met een haatmisdrijf.

Aanbiedingen 360 artikel
360 aanbieding: 3 maanden digitaal voor maar 15 euro.

Volgens een woordvoerder van de familie waren de mannen een combinatie van Engels en Arabisch aan het spreken toen de aanvaller zonder iets te zeggen vier keer op hen schoot. Twee slachtoffers bevinden zich in stabiele toestand, de derde heeft ernstigere verwondingen opgelopen. Hoewel er op dit moment geen verdere details beschikbaar zijn, benadrukte de politiechef van Burlington, Jon Murad, op zondag dat ‘op dit beladen moment niemand naar dit incident kan kijken zonder te vermoeden dat het een haatmisdrijf was’.

‘Dit moet stoppen,’ benadrukte Husam Zomlot, hoofd van de Palestijnse missie in het Verenigd Koninkrijk en een vriend van de getroffen families. Hij wees daarbij op de recente fatale steekpartij in Illinois waarbij een zesjarige jongen werd gedood. Volgens de autoriteiten ging het om een antimoslimaanval. De Amerikaanse overheid opende deze maand verschillende onderzoeken naar discriminatie op een zestal universiteiten na klachten over antimoslim- en antisemitische incidenten.

Lees ook:

Recent verschenen