Waarom de EU blij is met bondgenoot Niger

The New York Times

| New York | Joe Penney | 05 oktober 2018

Niger slaagde er met geld uit Europa in het aantal vluchtelingen dat Libië bereikt drastisch terug te dringen. Maar de voordelen voor het land zelf zijn ver te zoeken.

De zwaar bewapende regeringstroepen zijn gelegerd rond oases in de uitgestrekte woestijn in het noorden van Niger, waar het kwik gewoonlijk boven de 40 graden stijgt. Hoewel zowel Al-Qaida als IS actief zijn in de regio, is de missie niet bedoeld om het jihadisme te bestrijden. De Nigerese soldaten zijn hier om de strijd aan te binden met de smokkelaars die vluchtelingen vervoeren door deze onmetelijke, kale zandvlakte die slechts af en toe wordt onderbroken door een eenzame boom. De migranten hopen buurland Libië te bereiken, om van daaruit de gevaarlijke – in veel gevallen dodelijke – oversteek naar Europa te wagen. De tol van de militaire missie is hoog: sommige smokkelaars zijn gewapend, er bevinden zich militanten in het gebied en het terrein is ongenadig: na iedere missie, die twee weken duurt, moeten de banden van vijftig trucks worden vervangen, omdat ze zijn versleten door de rotsachtige, verschroeiend hete zandbodem. Maar het militaire optreden heeft vruchten afgeworpen: Niger is erin geslaagd het aantal vluchtelingen dat via Nigerees grondgebied Libië bereikt, drastisch terug te dringen.

Verder lezen?
Kwaliteitsjournalistiek kost geld. Maar je wilt 360 misschien liever eerst proberen. Daarom kun je gastlid worden. Je krijgt dan direct 3 artikelen, onze gratis nieuwsbrief en maandelijks een artikel naar keuze.
Ja, ik word gastlid