Waarom is er geen EU-forie?

Cicero

| Matthias Heitmann | 16 april 2019

Eind mei kiezen de burgers in de Europese Unie een nieuw Europees parlement. En hoewel deze verkiezingen als historische tweesprong worden bestempeld, valt er in het algemeen weinig enthousiasme te bespeuren. Wat zijn de oorzaken van die desinteresse?

Er zijn goede redenen voor het ontbreken van EU-forie. De structuren van de Europese Unie zijn niet vormgegeven om mensen aan te zetten tot gepassioneerde medewerking op politiek gebied. De geschiedenis van de Europese eenwording werd vanaf het einde van de Tweede Wereldoorlog bepaald door de gedachte dat oorlog en nationalisme konden worden voorkomen door samenwerking op het hoogste niveau. Die moest gerealiseerd worden door vertegenwoordigers van de Europese landen ruimte te bieden voor onderhandelingen, afspraken en overeenkomsten, die het nationale niveau oversteeg; ruimte die niet meteen en rechtstreeks onderworpen was aan 
de democratische controle door het nationale electoraat.

Verder lezen?
Kwaliteitsjournalistiek kost geld. Maar je wilt 360 misschien liever eerst proberen. Daarom kun je gastlid worden. Je krijgt dan direct 3 artikelen, onze gratis nieuwsbrief en maandelijks een artikel naar keuze.
Ja, ik word gastlid