Waslijsten

360 Magazine

| Amsterdam | 30 september 2020

Gaat een willekeurig gesprek over de vraag of protest tot verandering heeft geleid, dan duurt het niet lang of Robert Jasper Grootveld wordt genoemd, de speelse kunstenaar die Amsterdam ontregelde met antirookmanifestaties en andere ludieke ‘happenings’ op en rond het Spui. Kritiek op het gezag in combinatie met theatraal anarchisme bleek destijds te werken. De revolte doorbrak taboes met betrekking tot individuele vrijheid en liet zelfs een bescheiden erfenis na.

Bij een waslijst aan voorschriften staan er altijd burgers op die vragen stellen en beslissingen van de overheid in twijfel trekken, en dat is maar goed ook. Want voorbeelden te over waarbij beperkende maatregelen eerder leugenachtige afleidings-manoeuvres zijn die er slechts toe dienen om wat er werkelijk aan de hand is buiten beeld te houden. Kijk naar de Indiase premier Narendra Modi, om het prototype van volksverlakkerij voor deze keer eens over te slaan. Of neem de onderdrukking van de Oeigoeren in China en elk rechtvaardigheidsgevoel wordt tot op het bot getart.

Verder lezen?
Kwaliteitsjournalistiek kost geld. Maar je wilt 360 misschien liever eerst proberen. Daarom kun je gastlid worden. Je krijgt dan direct 3 artikelen, onze gratis nieuwsbrief en maandelijks een artikel naar keuze.
Ja, ik word gastlid