‘We moeten de anarchistische theorieën over zelfbestuur weer van stal halen’

Expert

| Moskou | 18 maart 2020

Wereldgebeurtenissen zijn steeds moeilijker te voorspellen en de toekomst wordt steeds ingewikkelder, aldus geschiedenissocioloog Georgi Derluguian. Geconfronteerd met onvrede onder het volk en het risico van een radicale omwenteling in het huidige politiek-economische systeem, is het dringend noodzakelijk om de betrekkingen tussen burgers en staten te herzien. ‘Het verbazingwekkendst is dat dit systeem nog niet is ingestort.’

Expert heeft dit interview met Georgi Derluguian, hoogleraar aan New York University in Abu Dhabi, afgenomen aan de vooravond van het Gaidar Forum dat op 15 en 16 januari jongstleden werd gehouden in Moskou en waarvoor hij was uitgenodigd. De eerste dag van het forum was ook de dag waarop Vladimir Poetin de Federatieve Vergadering toesprak. De maatregelen die hij daarin heeft voorgesteld veroorzaakten opschudding onder de bezoekers van het forum, die duidelijk van hun stuk waren gebracht door de onvoorspelbaarheid van de Russische politiek. Dit alles heeft de onvoorspelbaarheid van de internationale politiek als geheel alleen maar bevestigd, een fenomeen dat Derluguian benadrukt in dit interview en dat de elite evenzeer uit haar evenwicht brengt als de volksmassa’s. Deze laatste leggen overigens een politiek activisme aan de dag dat sinds de jaren zestig van de vorige eeuw niet meer is vertoond, blijkens de talrijke protestbewegingen overal ter wereld.

Verder lezen?
Kwaliteitsjournalistiek kost geld. Maar je wilt 360 misschien liever eerst proberen. Daarom kun je gastlid worden. Je krijgt dan direct 3 artikelen, onze gratis nieuwsbrief en maandelijks een artikel naar keuze.
Ja, ik word gastlid