We weten niet wat ons te wachten staat

El Espectador

| Bogotá | Helena Calle | 04 februari 2019

De Belgische ingenieur Danile Debouck heeft in Colombia de grootste bonenverzameling ter wereld aangelegd. Hiermee helpt hij alternatieven te vinden tegen de rampzalige gevolgen van klimaatverandering voor de landbouw. Bijna alle zaden, 30.000, zijn opgeslagen in een genetisch archief.

De afgelopen veertig jaar heeft Daniel Debouck zich beziggehouden met het verzamelen, classificeren en bewaren van duizenden soorten zaden van bonenrassen, cassaveplanten en grassoorten. Het zou goed kunnen dat er niemand op de wereld is die zo veel verstand van bonen heeft als Debouck. In de enorme koelruimtes van het genetische archief van het Internationaal Centrum voor Tropische Landbouw (CIAT) in Palmira, waar Debouck werkt met een team van tachtig man, worden op 18 graden onder nul 37.987 verschillende soorten bonenzaden en 23.140 grassoorten (voor veevoer) bewaard, die bij elkaar het genetisch erfgoed van 142 landen vormen.

Verder lezen?
Kwaliteitsjournalistiek kost geld. Maar je wilt 360 misschien liever eerst proberen. Daarom kun je gastlid worden. Je krijgt dan direct 3 artikelen, onze gratis nieuwsbrief en maandelijks een artikel naar keuze.
Ja, ik word gastlid