• 360 Magazine
  • Reader
  • Wereldnieuws

Wereldnieuws

360 Magazine | Amsterdam | 05 februari 2020

Actuele gebeurtenissen wereldwijd, in woord, beeld en citaat.

© Hollandse Hoogte / Zuma Press
© Hollandse Hoogte / Zuma Press

CHINA | Zorgen om Chinese kredieten

Volgens het Instituut voor de wereldeconomie in Kiel was de wereld eind 2017 al ruim 5 biljoen dollar aan China verschuldigd. De Duitse sinologe Nora Sausmikat vindt dan ook dat alertheid is geboden.

Aangezien de Chinese kredietpraktijk verschilt met die van traditionele westerse donoren, is het vaak onduidelijk met welk doel en onder welke voorwaarden financiering wordt gegeven. Het Chinese krediet heeft landen geholpen, zegt Sausmikat, maar heeft ook voor veel landen de schuldencrisis vergroot. Zo is Djibouti inmiddels 1,4 miljard dollar aan China verschuldigd, ofwel twee derde van de economische productie. Sri Lanka raakte onlangs zijn haven kwijt aan een Chinees staatsbedrijf. Twaalf landen, zoals Zimbabwe, Mozambique en Zuid-Soedan zijn nagenoeg failliet en kunnen hun leningen nauwelijks aan China terugbetalen, waardoor de Chinese politieke invloed er enorm toeneemt.

Begin deze eeuw gold nog als bonus voor China dat het geen koloniaal verleden heeft, maar China heeft die bonus volgens Sausmikat verspeeld. Want voor Chinese financiering geldt: als investeringen niet de gewenste winst opleveren, dreigen draconische maatregelen.

(TAZ, Berlijn)

ITALIË | Hoe Chinees porselein de wereld veroverde

Van 30 januari tot 28 september is in Fondazione Prada in Milaan de expositie De porseleinkamer te zien. Deze tentoonstelling onderzoekt de historische context, de variëteit aan thema’s en de wereldwijde impact van Chinees porselein. Er zijn meer dan 1.700 porseleinen werken te zien, gemaakt vanaf de zestiende tot en met de negentiende eeuw voor verschillende markten, en religieuze en sociale groeperingen.

De expositie toont zo hoe de Chinezen hun porselein afstemden op de smaak en vraag van verschillende marktsegmenten. Zo raakten rond 1760 gebruiksvoorwerpen in de vorm van dieren, fruit en groente in de mode bij de gegoede burgerij in het Westen.

(Designboom)

© The India Today Group /Getty
© The India Today Group /Getty

INDIA | Moslimhaat in India neemt toe

De regerende hindoenationalistische partij van de Indiase premier Modi heeft een immigratiewet erdoor gejaagd die moslims, de grootste minderheid van India, uitsluit.

Miljoenen moslims vrezen stateloos te worden en vechten de wet aan bij het Hooggerechtshof. Ondertussen protesteren ze overal in India, en de islamitische arbeiderswijk Shaheen Bagh in New Delhi is een epicentrum. Protesterende moslims daar worden regelmatig beschoten door nationalistische hindoes. Zo ook op 30 januari, de dag waarop Mahatma Gandhi 72 jaar geleden werd vermoord door een extreemrechtse hindoe, omdat hij te veel zou toegeven aan moslims.

De schutter deelde berichten op sociale media waarin hij de moord op Gandhi prees. Twee dagen later opende een ander het vuur op demonstranten en zei: ‘Dit land is alleen voor hindoes.’

(Al Jazeera, Qatar)

COLOMBIA | Vredesakkoord met FARC onder druk

Het vredesakkoord dat de toenmalige president Juan Manuel Santos van Colombia in december 2016 tekende met de rebellen van de FARC, waardoor duizenden FARC-rebellen hun wapens neerlegden, komt onder steeds grotere druk te staan. Na de sluiting van het vredesakkoord meldden rebellen zich aan voor een herintredingsprogramma in Ituango, een gemeente in het noordwesten van Antioquia in Colombia, maar na de moord op 12 ex-rebellen elders in het land hebben inmiddels meer dan 100 guerrilla’s en hun gezinnen het gebied verlaten. Ze verblijven nu onder deplorabele omstandigheden in Medellín.

In het departement Antioquia zwerven tal van gewapende criminele groepen rond, bestaande uit drugshandelaren, paramilitairen en dissidente rebellen die weigerden hun strijd op te geven na het vredesakkoord en die voor het uitvoeren van hun illegale activiteiten baat hebben bij instabiliteit in de regio.

(Mercopress, Montevideo)

ITALIË | Vijftig jaar ‘soldaten van Venus’

De Italiaanse carabinieri vierden vorig jaar in Italië een feestje, dat in januari werd voortgezet bij de Verenigde Naties in New York met de expositie Recovered Treasures. The Art of Saving Art. Dit alles naar aanleiding van de oprichting in 1969 van het Comando Carabinieri per la Tutela del Patrimonio Culturale (TPC), de kunstsectie van de Carabinieri. De TPC speelt een hoofdrol in het gevecht tegen illegale handel in kunst en nationaal erfgoed.

De oprichting van de TPC was broodnodig, want eind jaren zestig begonnen de diefstallen uit musea en van archeologische vindplaatsen de pan uit te rijzen in het land dat al eeuwenlang werd geconfronteerd met grootschalige plundering. Een jaar na de oprichting volgde een internationaal UNESCO-verdrag ter voorkoming van ‘illegale import, export en eigendomsoverdracht van cultureel eigendom’.

Al in 1980 startte TPC met de database Leonardo, die inmiddels informatie over ruim 1 miljoen gestolen objecten bevat. Er is een gratis app waarmee gebruikers een afbeelding kunnen invoeren om te zien of het mogelijk een geroofd werk betreft.

De ‘soldaten van Venus’, de godin van de schoonheid, vonden in 50 jaar bijna 3 miljoen artefacten terug en de TPC is inmiddels actief in conflictgebieden in het Midden-Oosten, bewaakt kunstwerken in regio’s die getroffen zijn door natuurrampen en speurt naar kunstfraude en vervalsingen. Inspanningen van andere landen steken daar schraal bij af. Zo bestaat het Art Crime Team van de Amerikaanse FBI pas sinds 2004 en telt het slechts 20 agenten, tegenover 300 bij de TPC.

(wetheitalians.com)

© SOPA Images / LightRocket / Getty
© SOPA Images / LightRocket / Getty

VERENIGDE STATEN | E-sporten aan de universiteit

Je bent tiener, je houdt van onlinegames en je studeert aan een Amerikaanse highschool of universiteit? Dan ligt er in de vs een toekomst voor je klaar die mogelijk meer biedt dan alleen een virtuele pot met goud.

Twee jaar geleden werd PlayVS gelanceerd, een technisch platform dat onderwijsinstituten in staat stelt om teams van e-sporters op te zetten en competities met andere instellingen te organiseren. PlayVS haalde afgelopen september 50 miljoen dollar op voor verdere ontwikkeling van het platform en zag daarmee de fondsenwerving op 96 miljoen dollar komen, opgehaald binnen slechts 15 maanden.

Tegelijkertijd heeft e-sport op onderwijsinstellingen een vlucht genomen. Er zijn inmiddels 170 universiteiten, highschools en colleges in 17 staten die deelnemen aan competities en PlayVS verwacht dit najaar 50 staten te kunnen bedienen. Onder leiding van een coach perfectioneren studenten samen met teamgenoten hun vaardigheden door te oefenen, strategieën te ontwikkelen, situaties in games te beoordelen en uiteraard door te spelen tegen andere teams in hun staat. Als lokkertje voor de deelnemers zijn er beurzen, toernooigelden en uiteindelijk wellicht goed betaalde banen. Alleen al op universiteiten is 16 miljoen dollar aan beurzen beschikbaar.

Jason Chung, universitair docent E-sports Management en directeur E-sports aan de Universiteit van New Haven, ziet allerlei andere opties ontstaan naarmate de sector blijft groeien. Inmiddels bestaan er al specialisaties als e-sportmarketing, bedrijfsbeheer en gameontwikkeling, en steeds meer teams hebben fysiotherapeuten, trainers, coaches en teammanagers nodig. De professionalisering van het gamen draagt volgens Chung bij aan de verandering van de negatieve stereotypering die rond gamen hangt. Het gaat niet langer om solitaire, chips etende en cola drinkende jongeren in een kelder, aldus Chung, maar om een gemeenschappelijke activiteit die fysieke geschiktheid vereist.

(NPR, Washington)

WAT ZIJ ZEGGEN OVER… Beyoncé en Jay-Z, die bleven zitten tijdens het volkslied

Tomi Lahren, politiek commentator

‘Beyoncé & Jay-Z (voormalig crackdealer) blijven zitten tijdens het volkslied want kennelijk hebben de Verenigde Staten hen met miljoenen en miljoenen dollars en fans onderdrukt. Heftig hoor. Misschien moeten ze een ander land proberen dat hen iets meer vrijheid en succes toestaat?

Je haat de politie, Donald Trump en de geest van dit land blijkbaar zo erg dat je je bevoorrechte reet niet even twee minuten van je stoel kunt halen om wat respect te tonen? Verachtelijk.’

Amanda Seales, talkshow co-host

‘Laten we wel wezen, ze knielden niet. Zwarte mensen hebben al eeuwen te maken met vormen van agressie en ze hebben manieren gevonden om micro-revoluties te voeren. En, voor de goede orde, “The Star-Spangled Banner” bevat racistische verwijzingen. Er is niets mis mee als ik zeg dat ik dat niet wil ondersteunen. Beyoncé en Jay bewijzen keer op keer dat ze artiesten zijn die veel inzet en veel invloed hebben. En dus was dit krachtig.’

Alex Abad-Santos, redacteur cultuur

‘De daad wordt geïnterpreteerd als een blijk van solidariteit met Colin Kaepernick, een voormalige quarterback van de San Francisco 49ers, die in 2016 tijdens het volkslied knielde uit protest tegen politiegeweld. Sterren als Rihanna en Cardi B. willen niet optreden voor de NFL vanwege de manier waarop Kaepernick is behandeld. Het hoeft niet te verbazen dat Jay-Z en Beyoncé Kaepernick steunen. Maar Jay-Z is wel een controversieel partnerschap aangegaan met de NFL in 2019 en daarom ligt hun handelen onder een vergrootglas.’

Julia Jacobs, verslaggever

‘Jay-Z en Beyoncé waren niet in beeld toen Demi Lovato “The Star-Spangled Banner” zong. Maar TMZ ontving een video van de twee. Het koninklijke hiphoppaar negeerde het lied niet: ze bewogen mee, maar gezien de verbintenis van Jay-Z met de National Football League, vroegen velen zich af of er sprake was van een boodschap. De conservatieve auteur en commentator Nick Adams noemde het een “walgelijke, schaamtevolle daad” op Twitter; anderen vroegen zich af of het bewust geconstrueerde ophef was.’

Dit artikel werd samengesteld door .
Recent verschenen
Een remedie tegen navelstaren?
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief.
Onze nieuwsbrief wordt wekelijks verzonden.
inschrijven

360 heeft 1000 nieuwe leden nodig

Deze maand bieden wij daarom een deel van onze artikelen gratis aan. Zo kunt u vast kennismaken met ons aanbod. Leden blijven toegang houden tot onze maandelijkse digitale editie en het archief.