• 360 Magazine
  • Reader
  • Wereldnieuws

Wereldnieuws

360 Magazine | Amsterdam | 21 maart 2019

Actuele gebeurtenissen wereldwijd, in woord, beeld en citaat.

Marina Abramović, The Cleaner. © Marina Abramović. Photo: Marco Anelli 2010. Courtesy of the Marina Abramović Archives
Marina Abramović, The Cleaner. © Marina Abramović. Photo: Marco Anelli 2010. Courtesy of the Marina Abramović Archives

POLEN | Bidden tegen het ‘satanisme’ van Marina Abramović

Een reizende overzichtstentoonstelling van performancekunstenaar Marina Abramović is in Polen aangekomen en een groep rechtse Poolse katholieken is daar niet blij mee. De groep, die 
zich Zawierzam Maryi noemt (‘Toevertrouwd aan Maria’), deed op Facebook een oproep aan alle Poolse katholieken om te protesteren tegen de ‘satanische vernissage’ van Abramović’ tentoonstelling The Cleaner, die tot medio augustus is te zien in het Centrum voor Moderne Kunst in het plaatsje Torun. Zo’n veertig devote tegenstanders van de tentoonstelling verschenen op 8 maart op de opening, alwaar ze een ‘vreedzame demonstratie’ hielden, aldus een woordvoerder. ‘Geen protesten. Gewoon stilte en enkele extreem stille gebeden.’

De katholieke paniek wordt veroorzaakt door de overtuiging dat Abramović de duivel aanbidt. Geruchten over haar vermeende satanische voorkeuren zijn terug te voeren op de Amerikaanse presidentsverkiezingen van 2016, toen de naam van de kunstenaar opdook in de e-mailhack door Wikileaks van het account van John Podesta, de voorzitter van het campagneteam van Hillary Clinton. Abramović bleek een mail aan John Podesta te hebben gestuurd met een uitnodiging voor diens broer Tony Podesta, verzamelaar en sinds jaar en dag Abramović-fan, voor een avond ‘Spirit Cooking with Marina Abramović’. ‘Spirit cooking’ was bedoeld als lollige benaming voor een sponsoravond à 10.000 dollar per persoon, ten behoeve van het Marina Abramović Institute: ‘Een dineravond met Marina waarop ze jou en gelijkgestemde geldschieters zal leren hoe een reeks traditionele soepen te koken.’

Ook al was John Podesta niet aanwezig tijdens het prijzige soepevenement, de rabiaat-rechtse geruchtenmolen in de VS ontplofte: ‘Clinton Campaign Chairman Practices Bizarre Occult Ritual’, ronkte samenzweringssite Infowars. In de VS zijn ze deze onzin mogelijkerwijs allang vergeten, maar de Poolse katholieken geloven er nog heilig in.

(ArtNet, Berlijn)

VERENIGD KONINKRIJK | 200.000 plastic flessen per minuut

Coca-Cola pompt jaarlijks 3 miljoen ton aan plastic verpakkingen de wereld in. Omgerekend komt dat neer op een productie van zo’n 200.000 plastic flessen per minuut. Dit blijkt uit cijfers die de frisdrankproducent heeft vrijgegeven na lang aandringen van de Ellen MacArthur Foundation. Deze organisatie zit sinds 2010 grote bedrijven op de hielen om openheid te geven over de hoeveelheid plastic die ze produceren.

De cijfers die Coca-Cola nu heeft vrijgegeven betreffen de plasticproductie van 2017. Omgerekend naar flesjes van een halve liter, komt de 3 miljoen ton plastic neer op 108 miljard flesjes, oftewel ruim een vijfde van alle petflessen die jaarlijks wereldwijd worden geproduceerd. Met de bekendmaking van de cijfers belandt Coca-Cola direct boven aan de ranglijst van grootste producenten van plastic verpakkingen ter wereld.

Andere bedrijven die hun cijfers bekendmaakten zijn onder meer Nestlé met 1,7 miljoen ton, Danone met 750.000 ton en Unilever met 600 ton. In totaal hebben 150 grote bedrijven aan Ellen MacArthur toegezegd mee te werken aan de reductie van hun plasticproductie door bijvoorbeeld over te schakelen op herbruikbaar plastic en te focussen op circulaire productie.

Desondanks hebben tot dusver slechts 31 bedrijven hun productiecijfers geopenbaard. Tot de weigeraars behoren onder meer Pepsi Co, H&M, L’Oréal en Walmart. Op de lijst van 150 bedrijven komen ook twee producenten van ruw plastic voor, de petrochemische bedrijven Indorama en Borealis, maar vliegmaatschappijen, voedsel- en hotelketens ontbreken.

(The Guardian, Londen)

GHANA | Kindslaven in de visserij

Ten noorden van de Ghanese hoofdstad Accra ontstond door de aanleg van een hydroelektrische dam in 1965 het enorme Voltameer. Op en om dat meer werken zo’n twintigduizend kinderen als slaven in de visserij, aldus arbeidsorganisatie ILO van de VN. De meeste van hen woonden honderden kilometers verderop en werden door hun straatarme ouders verkocht aan mensenhandelaars, soms voor slechts 250 dollar. Dat is de prijs van een koe in deze regio. Meer dan de helft van de kinderen die rond het meer wonen, werd elders geboren en een groot aantal wordt onderworpen aan dwangarbeid. De kinderen mogen niet naar school, hebben ontoereikende huisvesting en kleding en worden door vissers geïntimideerd met geweld en onthouding van voedsel. Een Ghanese organisatie is met Poolse steun begonnen om de kinderen van de slavenhouders terug te kopen.

(CNN, Ghana)

RUSLAND | Poetin belachelijk maken 
is strafbaar

President Vladimir Poetin heeft een reeks controversiële wetten ondertekend die ‘minachting van de samenleving, de overheid, regeringssymbolen, de grondwet of Russische overheidsinstanties’ strafbaar stellen. De maximale straf voor het beledigen van staatssymbolen en autoriteiten, dus ook van Poetin zelf, is 4000 euro. Het verspreiden van ‘nepnieuws’ kan 20.000 euro kosten. De wetten werden in twee maanden tijd door beide kamers van het parlement gejaagd, ondanks felle protesten. Meer dan honderd journalisten, mensenrechtenactivisten en publieke figuren tekenden een petitie tegen de wetten, die zij ‘directe censuur’ noemen. De afgelopen vijf jaar is internetvrijheid sterk ingeperkt in Rusland.

Zo moeten zoekmachines bepaalde zoekresultaten verwijderen, zijn berichtenapps verplicht hun encryptie te delen met beveiligingsdiensten en moeten sociale media persoonsgegevens opslaan. Het Kremlin ontkent dat er sprake is van censuur.

(Moscow Times, Moskou)

 Lauren Fidelak
Lauren Fidelak

VERENIGDE STATEN | Eis tegen valsspelers
, 500 miljard dollar

Het schandaal in de VS rond schatrijke ouders die voor enorme bedragen toegang tot topuniversiteiten voor hun kinderen kochten, bezorgt advocaten nu al overuren. Want andere studenten, die ondanks hoge scores voor de toelatingstesten niet werden toegelaten, zijn woedend. Zoals Lauren Fidelak. Ze stortte in en moest opgenomen worden nadat ze, ondanks indrukwekkende testresultaten, toch werd afgewezen door twee universiteiten, waaronder USC. Dat is de universiteit die de zeer matige student Olivia Giannulli toeliet nadat haar ouders naar verluidt 500.000 dollar aan een tussenpersoon betaalden. Fidelak is nu met andere studenten een collectief proces begonnen.

Ondertussen verkocht een journalist al de filmrechten van haar boek, dat twee dagen nadat het schandaal losbarstte verscheen. En een moeder en zoon uit Californië hebben ook een aanklacht ingediend tegen de valsspelers: ze eisen 500 miljard dollar.

(Vice, Canada)

© Freddy Mamani
© Freddy Mamani

BOLIVIA | Mooi roze is niet lelijk

De Boliviaanse stad El Alto is niet alleen een van ’s werelds hoogste steden op een indrukwekkende hoogte van bijna 4200 meter boven zeeniveau. De stad scoort ook hoge ogen vanwege de onderscheidende architectuur van Freddy Mamani. De architect begon zijn carrière ooit als metselaar en maakt nu wereldwijd naam met zijn typische stijl, die zich kenmerkt door ronde vormen, scherpe hoeken en levendig roze, groene en oranje muren.

Velen vergelijken zijn uitbundig vertoon met de architectuur van Las Vegas, maar Mamani zelf zegt dat zijn vormen, kleuren en patronen zijn geïnspireerd op de pre-Colombiaanse geschiedenis van Bolivia.

(Colossal, Chicago)

WAT ZIJ ZEGGEN OVER… de boycot van michael jackson na ‘leaving neverland’

Isabelle Hanne VS-correspondent

‘Leaving Neverland laat ons met andere ogen kijken naar de mythologie rondom Michael Jackson. We hebben alles geaccepteerd van dit creatieve genie, de fenomenale artiest die alle stijlen, generaties, genres en rassen oversteeg. We bewonderden de excentriciteit van ‘Wacko Jacko’, zonder te zien wat deze verborg. Als we Neverland inderdaad ‘verlaten’, dan ontdekken we een ander universum, waarin iedereen – Michael Jackson, zijn omgeving, zijn ouders, zijn slachtoffers, zijn fans, wij allemaal – schuldig is.’

Wesley Morris recensent

‘Het verhaal was altijd dat Jackson niemand had misbruikt. Daar hielden we aan vast. En nu is de vraag: wat doen we? Het is de vraag van het #metoo-tijdperk: als we Wade en James geloven (en ik geloof ze), wat doen we dan met de kunst? Wat kúnnen we doen? Michael Jacksons muziek is geen maaltijd die je kunt eten of weggooien. Het is veel wezenlijker dan dat. Het is het zout, de peper, olijfolie en boter. Zijn muziek is waar je mee begint. En de muziek die eruit voortkomt, die muziek is ook overal. Waar zou de boycot moeten beginnen?’

Mark Kingwell filosofieprofessor

‘In de filosofie hebben we ook zo’n geval: Martin Heidegger. Hij bracht een ommekeer teweeg in de Duitse filosofie. Maar hij was ook een engerd die sympathiseerde met de nazi’s. En toch adviseer ik mijn studenten Heidegger te lezen. Waarom? Omdat de man het instrument is, niet de hand. Zijn inzicht is onweerlegbaar. Zo gaat het op planeet Aarde. Mensen zijn gebrekkige wezens, vreselijke schepsels soms. En toch kunnen ze ook subliem zijn. Ik weet niet hoe het kan, maar het kan. Dus zet de muziek niet uit, mijn vrienden. Zet je bewustzijn aan.’

Melanie McFarland tv-recensent

‘[Michael Jackson] is niet meer in staat om zichzelf te verdedigen, maar hij ontkende alle aanklachten van kindermisbruik toen hij nog leefde. Niettemin neemt het publiek voetstoots aan dat hij zich zeer waarschijnlijk schuldig heeft gemaakt aan seksuele relaties met minderjarigen. Mensen maken er grapjes over. De meesten blijven dansen [op zijn muziek]. Leaving Neverland zal dat misschien niet veranderen, maar laat ons wel achter met kennis waarvan je ongemakkelijk wordt en die het onmogelijk maakt de ogen te sluiten.’

Samengesteld door Ijsbrand van Veelen en Lambiek Berends

Dit artikel werd samengesteld door .
Recent verschenen
Een remedie tegen navelstaren?
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief.
Onze nieuwsbrief wordt wekelijks verzonden.
inschrijven

360 heeft 1000 nieuwe leden nodig

Deze maand bieden wij daarom een deel van onze artikelen gratis aan. Zo kunt u vast kennismaken met ons aanbod. Leden blijven toegang houden tot onze maandelijkse digitale editie en het archief.