• 360 Magazine
  • Politiek
  • Wereldnieuws

Wereldnieuws

360 Magazine | Amsterdam | 14 november 2018

Actuele gebeurtenissen wereldwijd, in woord, beeld en citaat.

© Wikimedia
© Wikimedia

FRANKRIJK | Macron ontkent huldeblijk aan collaborateur Pétain

‘Er wordt geen enkel eerbetoon 
bewezen aan Pétain. Daar is nooit sprake van geweest’, verzekerde de Franse regeringswoordvoerder 
Benjamin Griveaux. In Frankrijk was een polemiek ontstaan nadat president Macron uitspraken had gedaan die suggereerden dat maarschalk Pétain zou zijn betrokken bij het eerbetoon aan de Franse legerleiders uit de 
Eerste Wereldoorlog op 10 en 11 november in Les Invalides.

De president verklaarde op 7 november: ‘Ik wil geen enkele bladzijde van de geschiedenis verdonkeremanen. [Pétain] was een groot soldaat, dat is de realiteit. Het politieke is soms complexer dan men zou willen geloven.’ Die woorden veroorzaakten verontwaardiging bij zowel de oppositie als sommige historici. ‘We hebben aangekondigd dat we de maarschalken uit de Grande Guerre zouden eren. Dat Pétain daartoe behoorde is niet het geval. De collaborateur Pétain is tot nationale schandvlek verklaard’, aldus de woordvoerder.

(Le Monde, Parijs)

© Dezeen
© Dezeen

NEDERLAND | We zien ze (steeds minder) vliegen

De hoeveelheid insecten in Europa is de afgelopen decennia dramatisch afgenomen. In 27 jaar met meer dan 75 procent, bleek onlangs uit Duits-Nederlands onderzoek. En het ontbreekt ook nog eens aan bloeiende planten waar een variatie van insecten voedsel vindt. Insecten zijn de hoeksteen van de natuur. Vogels brengen hun jongen groot met insecten en ze spelen een belangrijke rol bij de bestuiving van wilde planten en landbouwgewassen. Omdat de biodiversiteit gevaar loopt, ontwierp de Nederlandse designer Matilde Boelhouwer speciale kunstbloemen die regen in suiker omzetten en zo een soort voedselbank zijn voor insecten. Ze noemde het project Food for Buzz en presenteerde het eind oktober tijdens de Dutch Design Week in Eindhoven.

(Dezeen, Londen)

© Wikipedia
© Wikipedia

SPANJE | Verzet Madrid tegen ‘ambassades’ Catalonië

Het Spaanse ministerie van Buitenlandse Zaken verzet zich tegen de plannen van de Catalaanse regionale regering om zes vertegenwoordigingen op te zetten in het buitenland, ‘hoewel ik weet dat zij er zich niets van aan zullen trekken’, aldus minister Josep Borrell. Hij is van mening ‘dat het duidelijke doel is deze vertegenwoordigingen te gebruiken om doeleinden te ondersteunen die manifest in strijd zijn met de principes van de Spaanse buitenlandse politiek’.

Volgens een document van het 
ministerie, gepubliceerd in de regionale El periódico de Catalunya, zouden de Catalaanse ‘delegaties’ in het verleden zijn gebruikt als middel ‘om een 
internationale dimensie te geven 
aan het proces’ [de afscheiding van Catalonië]. De Catalanen zouden de centra willen opzetten in Wenen, 
Tallinn, Zagreb, Lissabon, Stockholm en Beiroet.

(El País, Madrid)

VERENIGD KONINKRIJK | Eén-twee-drie in godsnaam! De vervuiling gaat overboord

De zeescheepvaart veroorzaakt door de uitstoot van schadelijke stoffen volgens een rapport in Nature wereldwijd jaarlijks 400.000 voortijdige sterfgevallen en 14 miljoen gevallen van astma bij kinderen. In 2020 moeten alle zeeschepen daarom brandstof gaan gebruiken met een zwavelgehalte lager dan 0,5 procent, tegenover de huidige 3,5 procent. Die ‘schone’ brandstof is aanzienlijk duurder dan de stookolie die nu wordt gebruikt: 300 tot 500 dollar per ton. Maar daar is iets op gevonden.

Steeds meer schepen zullen volgens analyses aan boord een zogeheten scrubber installeren, een ‘wasinstallatie’ waarmee de uitlaatgassen worden schoongewassen tot het niveau van 0,5 procent zwavel. Dat waswater wordt overboord gepompt. Minder luchtvervuiling dus, maar een verdere vervuiling van het zeewater. Het installeren van een wasinstallatie kost rond 2 tot 4 miljoen dollar per schip. Dat geld wordt door het prijsverschil tussen ‘schone’ en ‘vuile’ stookolie binnen een jaar terugverdiend.

(The Guardian, Londen)

DUITSLAND | Duitsers en vreemdelingen: een moeizame verhouding

De afwijzende houding jegens buitenlanders is in Duitsland opnieuw 
toegenomen. Ruim een op de drie Duitsers (35,6 procent) stemt in met de stelling dat ‘de Bondsrepubliek in een gevaarlijke mate vervreemd raakt’. In de voormalige DDR stemt zelfs 44,6 procent van de ondervraagden in met deze stelling. De uitspraak ‘Vreemdelingen komen hier alleen heen om gebruik te maken van onze verzorgingsstaat’ krijgt de instemming van 36 procent. Volgens de onderzoekers van de universiteit van Leipzig is de afwijzing van buitenlanders ‘een opstapje naar rechts-extremisme’. ‘De remmingen om in te stemmen met rechts-radicale uitspraken zijn bijzonder zwak.’ Dit soort uitspraken vindt meer weerklank dan ‘klassieke’ extreem-rechtse opvattingen.

Niet meer dan 11 procent verlangt naar ‘een sterke leider die Duitsland met harde hand regeert’, en 9 procent ziet Hitler nog altijd als ‘een groot staatsman’. Onder voorbehoud: ‘als de uitroeiing van de Joden er niet zou zijn geweest’. Maar dan toch: 33 procent van de Duitsers wil dat het land ‘zijn belangen tegenover het buitenland’ zal doordrijven. De Duitsers zijn voor ‘democratie als idee’ – voor ruim meer dan 90 procent zelfs. Maar met de werking van die democratie in de praktijk is slechts iets meer dan de helft het eens. Volgens de onderzoekers is dat een waarschuwingssignaal.

‘De burger ziet democratie niet als iets wat hij of zij mede vorm kan geven.’ Want nog niet de helft meent dat het recht op vrijheid voor alle burgers gelijk moet zijn. Met een dergelijke democratie stemt minder dan de helft in: 47 procent.

(Frankfurter Rundschau, Frankfurt/Main)

FRANKRIJK | Jeff Koons maakt van plagiaat handelsmerk

De Amerikaanse kunstenaar Jeff Koons, die Parijs nogal opdringerig wil plezieren met een bosje kunsttulpen (tien meter hoog, 27 ton in gewicht) op een in het oog springende plek in de stad, is door de Franse rechter veroordeeld tot het betalen van 120.000 euro aan de Franse reclameontwerper Franck Davidovici wegens plagiaat. Koons eigende zich het beeld toe van een varken dat met een vaatje cognac 
rond de nek een halfbevroren schoonheid te hulp komt. De reclameman gebruikte dat beeld in 1985 voor zijn campagne Fait d’Hiver voor het 
Franse damesconfectiemerk Naf Naf.

In maart vorig jaar werd Koons eveneens in Parijs voor een ander geval van plagiaat veroordeeld

Koons liet zich daardoor inspireren tot een beeldengroep van vrouw, varken en vaatje – een exacte ruimtelijke kopie van de foto die Davidovici voor zijn campagne had gebruikt. De 
Amerikaan noemde dit driedimensionale stukje kunstaardewerk, dat hij op 1988 dateerde, eveneens Fait d’Hiver. Hij voegde er nog een bosje kunstbloemen en twee porseleinen pinguins aan toe en liet van het geheel drie exemplaren gieten, waarvan er een in 2007 op een veiling bij Christie’s in New York voor 4,3 miljoen dollar als een typische Koons werd verkocht.

Koons gebruikte een van de drie 
exemplaren als onderdeel van een overzichtstentoonstelling van zijn werk in 2014 in het Parijse Centre Pompidou. Dat vond Davidovici iets te gortig en hij spande een proces aan. De toenmalige eigenaar van het kunstwerk trok het daarop voorzichtigheidshalve uit de tentoonstelling terug.

In maart vorig jaar werd Koons eveneens in Parijs voor een ander geval van plagiaat veroordeeld. Het ging toen om een porceleinen beeldje van twee blote kinderen onder de titel Naked, volgens de rechter een getrouwe kopie van de foto van Jean-François Bauret op een prentenbriefkaart uit 1975. Ook het beeldje was bestemd voor de expositie in het Centre Pompidou, maar raakte tijdens het transport beschadigd. 
Desondanks moest Koons aan de 
familie van de inmiddels overleden Bauret 40.000 euro betalen.

(ArtNet, New York / The Guardian, Londen)

WAT ZIJ ZEGGEN OVER… Becoming, de net verschenen autobiografie van Michelle Obama

Redactioneel – Der Spiegel

Haar memoires zijn ook een afrekening met Donald Trump. Ze schrijft bijvoorbeeld hoe ze in de verkiezingsnacht 
van 2016 ”in shock” verkeerde toen ze begreep dat Trump haar man zou opvolgen. Ze veroordeelt Trumps uitspraken op de fameuze Access Hollywood-tapes, waarop hij zei dat je als beroemde man alles met vrouwen kunt doen wat je wilt. Toen ze dat hoorde, schrijft Obama, beefde ze over haar hele lichaam van woede. Trumps boodschap aan de wereld is volgens haar: “Ik kan je pijn doen en kom ermee weg.”’

Jennifer Szalai – The Irish Times

Becoming geeft details die de Obama’s niet eerder openlijk bespraken: de vruchtbaarheidsbehandelingen om Malia en Sasha te krijgen; de miskraam; de relatietherapie die hun huwelijk redde toen zij het gevoel had dat “zijn politieke carrière al onze behoeften zou platwalsen”. Ze schrijft over haar garderobe en de druk die ze voelde als de eerste zwarte first lady in een cultuur die zo verslaafd is aan imago en een dubbele moraal hanteert. Maar het mooiste zijn de passages waarin Obama grip tracht te krijgen op wat er nu gebeurt in haar land.

Sylvie Kauffmann – Le Monde

‘Michelle Obama schrijft helder over een rode draad in haar leven: boven op de uitdaging om te slagen als vrouw in een mannenwereld, kwam voor haar de uitdaging om te slagen als zwarte vrouw in een wereld van witte mannen. Ze mag er trots op zijn dat ze deze dubbele beproeving heeft doorstaan, ook al suggereert de titel dat ze er op haar 54ste nog altijd niet klaar mee is. Becoming is het verhaal van wat je een sprookje zou kunnen noemen, maar wat ook de levensweg blijkt van een vechter, of liever een vechtster.’

Ron Charles – The Washington Post

‘In de categorie nieuwswaardige inhoud schrijft Obama dat ze het Trump kwalijk neemt dat hij bleef aandringen op de vraag of haar man in Amerika was geboren. “Het was ook gevaarlijk. Wat als iemand met een instabiele geest en een geweer naar het Witte Huis was gekomen? Trump heeft mijn gezin in gevaar gebracht, en dat zal ik hem nooit vergeven.” Trump sloeg terug tijdens een persconferentie. “Ik zal het Barack Obama nooit vergeven dat hij zo weinig geld in ons leger heeft gestopt. Toen ik aantrad, was het niets meer waard.”’

Samengesteld door Lambiek Berends

Dit artikel werd samengesteld door Lambiek Berends.
Recent verschenen
Een remedie tegen navelstaren?
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief.
Onze nieuwsbrief wordt wekelijks verzonden.
inschrijven

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!

En ontvang wekelijks het beste uit de internationale pers in uw mailbox.