• 360 Magazine
  • Reader
  • Wereldnieuws

Wereldnieuws

360 Magazine | Amsterdam | 19 september 2018

Actuele gebeurtenissen wereldwijd, in woord, beeld en citaat.

© AP Photo/Lee Jin-man
© AP Photo/Lee Jin-man

Noord- en Zuid-Korea | Topontmoeting moet impasse doorbreken

Een man maakt een foto van een afbeelding op een trap met twee handen, die samen de vorm aannemen van het Koreaanse Schiereiland, tijdens de ontmoeting in Seoul tussen president Moon Jae-in van Zuid-Korea en de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un, op dinsdag 18 september. Moon hoopt door de rechtstreekse ontmoeting de impasse te doorbreken rond de beloofde nucleaire ontwapening door Pyongyang en tevens de gesprekken over een verbetering van de onderlinge betrekkingen tussen Noord- en Zuid-Korea nieuw leven in te blazen. Het is de derde keer dat de leiders van de buurlanden en broedervolken elkaar ontmoeten.

(360, Amsterdam)

© HH
© HH

BELGIË | Nog geen beslissing over DNA-test voor Albert II

Het Brusselse hof van beroep zal zich voor het einde van het jaar uitspreken over het juridisch beëindigen van de band tussen Jacques Boël en diens vermeende dochter Delphine. Uit een DNA-test is gebleken dat Jacques Boël niet haar biologische vader kan zijn. Delphine beweert dat haar moeder, Sybille de Selys Longchamps, tussen 1966 en 1984 een relatie had met de vorige koning van België. Ze outte zich daarom in 1999 als de onwettige dochter van Albert II.

In 2013 volgde een vordering om zich als dochter te laten erkennen door Albert, en de eis dat deze een dna-test zou afleggen. Dat was mogelijk omdat Albert II sinds zijn aftreden in juli van dat jaar geen immuniteit meer genoot.

Het hof wilde over deze vordering in de tussentijdse zitting over het ‘ontvaderen’ van Jacques Boël ‘om technische 
en juridische redenen’ nog geen oordeel vellen.

(La Libre Belgique, Luik)

DUITSLAND | Muis loopt in de val en spaart een berg

Een muis van 5 centimeter lang (exclusief 7 centimeter staart) en een gewicht van 10 gram heeft een plan verijdeld om op de Riedberger Horn, in de Beierse Alpen nabij Garmisch-Partenkirchen, een Skischaukel aan te leggen – een verkeersrotonde van skipistes, skiliften, aanvoerwegen en Bierstuben. De berkenmuis in kwestie (Sicista betulina, Waldbirkenmaus in het Duits) is een van ’s werelds kleinste zoogdieren, extreem zeldzaam en ter plekke al bijna een halve eeuw niet meer gesignaleerd. Men achtte het diertje op deze hoogte uitgestorven.

Maar de berkenmuis op de berg toonde zijn bestaan onweerlegbaar aan door in een fotoval te lopen. De plaatselijke natuurbeschermers van de Landesbund für Vogelschutz zijn meer dan opgetogen. ‘Het gaat niet alleen om de berkenmuis. Deze vondst toont eens te meer aan hoe waardevol het gebied is.’ Inmiddels heeft de regering van de deelstaat Beieren laten weten dat de exploitant van de Skischaukel zijn plannen moet laten varen.

(Süddeutsche Zeitung, München)

VS | Vooral hightech lijkt ‘oud papier’ te kopen

Time Magazine, het bijna een eeuw 
oude, befaamde weekblad waarvan 
de omslagen in de VS decennialang 
de tijdgeest weerspiegelden, is gekocht door het echtpaar Marc en Lynne Benioff, rijk geworden in de software. De Benioffjes telden 190 miljoen dollar neer – uit een geschat vermogen van 6,7 miljard dollar. ‘Time bergt een schat in zich aan cultuur en wereldgeschiedenis,’ aldus de nieuwe eigenaar, die met zijn vrouw het blad als privéonderneming wil besturen. ‘We zijn vereerd dat de organisatie deel gaat uitmaken van onze investeringsportefeuille.’ Eerder dit jaar kocht de chirurg/ondernemer/filantroop Patrick Soon-Shiong Los Angeles Times. Laurene Powell Jobs, de weduwe van Steve, verwierf vorig jaar het maandblad The Atlantic en vijf jaar geleden zette Amazons Jeffrey Bezos de trend met de aankoop van The Washington Post.

(The Washington Post, Washington D.C.)

ZWITSERLAND | In Genève wemelt het van de Russische spionnen

In zijn bericht over de actuele dreiging sloeg de Zwitserse Bondsraad al in maart alarm – zonder evenwel in details te treden. ‘Zo bestaat jegens één land een gegronde verdenking dat meer dan een kwart van het diplomatieke personeel betrokken is bij inlichtingenwerk.’ Er werd een halfjaar over gespeculeerd welk land werd bedoeld: Turkije? China? Noord-Korea? De VS? Rusland?

Nu blijkt uit onderzoek dat de waarschuwing op Rusland slaat. Volgens een geheim rapport van de Zwitserse inlichtingendienst zijn er tientallen officiële Russische vertegenwoordigers met een diplomatiek paspoort in deeltijd of voltijds bezig met spionage.

Voor bijzonder delicate operaties worden versterkingen aangevoerd

Rusland heeft op dit moment voor de ambassade in Bern en de consulaten in Genève, Lausanne en Zürich 83 diplomaten aangemeld bij het Zwitserse ministerie voor Buitenlandse Zaken. In Bern betreft het 35 mannelijke en twee vrouwelijke diplomaten en dertig eveneens geaccrediteerde echtgenotes of echtgenoten. Maar de meeste spionnen zitten in Genève. De Russische vertegenwoordiging bij de VN daar is aanzienlijk groter dan de vertegenwoordiging in Bern. Voor bijzonder delicate operaties worden versterkingen aangevoerd. Zo hebben de twee vermoedelijke leden van de Russische militaire geheime dienst die in Groot-Brittannië de aanslag pleegden op de Russische dubbelagent Skripal, zich tevoren enige tijd in Genève opgehouden, naar eigen zeggen ‘ter ontspanning’ en ‘voor zaken’. Maar hun doelwit zou o.a. het lab van de wereldantidopingautoriteit WADA 
zijn geweest.

(SonntagsZeitung, Zürich)

© Jeff Swensen / Getty
© Jeff Swensen / Getty

VS | Een monument voor de onplaatsbaren van 9/11

Bij het gedenken van de doden van 9/11 komen allereerst de slachtoffers van het WTC in herinnering, en dan de doden van het Pentagon. De passagiers van het derde vliegtuig dat neerstortte, vormen een probleem. Je kunt niet spreken van ‘de slachtoffers van de akker in Pennsylvania’, noch ‘van Shanksville’, het dichtstbijzijnde dorp, maar nog altijd 3 kilometer verderop – en trouwens, de terroristen hadden die bestemming helemaal niet voor ogen. De passagiers en bemanning van vlucht 93 van United Airlines zijn altijd moeilijk plaatsbaar geweest bij herdenkingen.

Dit jaar is op de plek van de ramp dan eindelijk een monument onthuld, een 28 meter hoge toren met een carillon van veertig klokken, met een klein museum en een immense parkeerplaats. De herbouw van het 104 etages hoge One World Trade Center in New York is een stuk sneller gegaan. In Pennsylvania heeft het al die tijd geduurd om het geld bijeen te krijgen en de negen perceeltjes land aan te kopen.

‘We willen hier een ander verhaal vertellen,’ zegt Stephanie Loeb van de National Park Service, die de plek beheert, samen met de vereniging Friends of Flight 93. ‘In tegenstelling tot de slachtoffers in New York en het Pentagon wisten de passagiers van vlucht 93 wat hun te wachten stond, en ze besloten tot actie over te gaan. Hier wordt dus het accent gelegd op moed en heldendom.’

Men weet dat de passagiers hebben gestemd over de vraag of ze al dan 
niet de terroristen in de cockpit zouden aanvallen. En omdat er nu eenmaal iemand moest zijn die daartegen was, werd in de film United 93 van Paul Greengrass uit 2006 bepaald dat de Duitse passagier dan maar de lafaard van dienst moest spelen.

(Le Monde, Parijs)


Wat zij zeggen over… de Spaanse rapper Valtònyc, die in België mag blijven

El País – Redactioneel

De rechtbank in Gent heeft de uitlevering van Josep Miquel Arenas Beltrán, beter bekend als Valtònyc, geweigerd, omdat het hof meent dat de feiten waarvoor de muzikant in Spanje werd veroordeeld, onder de vrijheid van meningsuiting vallen en in België geen misdaad vormen. De rapper vluchtte eind mei, nadat het Nationale Hof in Spanje hem voor de teksten van zijn liedjes had veroordeeld tot drieënhalf jaar gevangenisstraf, onder meer wegens het ernstig beledigen van de Kroon.

La Libre – Redactioneel

De verdediging van de rapper had aangevoerd dat de verheerlijking van terrorisme in België niet strafbaar is. ‘Voor veroordelingen van majesteitsschennis heeft het Europees Hof geoordeeld dat ze in strijd zijn met de rechten van de mens, met de vrijheid van de meningsuiting. Het waren bijzonder ruwe rapteksten, maar bedreiging kan alleen als er mondeling voorwaarden gesteld worden, wat hier niet het geval was,’ stelde Paul Bekaert, de advocaat van Valtònyc.

De Standaard – Redactioneel

Het parket in het Belgische Gent gaat in beroep tegen de beslissing van de raadkamer om Spaanse rapper Valtònyc, die wegens zijn omstreden liedjesteksten in Spanje tot drieënhalf jaar gevangenis werd veroordeeld en naar België is gevlucht, niet uit te leveren. Het parket had een Europees aanhoudingsmandaat gekregen voor Valtònyc, die in 2017 schuldig was bevonden aan het verheerlijken van terrorisme in zijn teksten, het provoceren van de kroon en doodsbedreigingen aan het adres van politici.

De Morgen – Redactioneel

De termijn voor het begin van Valtònycs straf in Spanje was op 24 mei verlopen, maar hij is eerder al naar het buitenland vertrokken. De rapper had op Twitter een foto gepost van zichzelf en een familielid, genomen aan de Korenlei in het centrum van Gent. Valtònyc meldde zich later bij de politie en werd door de onderzoeksrechter onder voorwaarden vrijgelaten. De raadkamer besliste dat hij niet hoeft worden uitgeleverd. Als het parket in beroep gaat, moet de Gentse kamer van inbeschuldigingstelling opnieuw over de uitlevering beslissen.

Samengesteld door: Lambiek Berends

Dit artikel werd samengesteld door .
Recent verschenen
Een remedie tegen navelstaren?
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief.
Onze nieuwsbrief wordt wekelijks verzonden.
inschrijven

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!

En ontvang wekelijks het beste uit de internationale pers in uw mailbox.