• 360 Magazine
  • Reader
  • Wereldnieuws

Wereldnieuws

360 Magazine | Amsterdam | 10 januari 2018

Actuele gebeurtenissen wereldwijd, in woord, beeld en citaat.

© Snøhetta
© Snøhetta

NOORWEGEN

Begin 2019 wordt het eerste onderwaterrestaurant van Europa geopend in de Noordzee: aan de meest zuidelijke punt van Noorwegen, in de gemeente Lindesnes, waar ook de oudste Noorse vuurtoren (1656) staat. Het restaurant heeft de vorm van een platte betonnen doos met een oppervlakte van 600 vierkante meter, die vanaf de kust in zee lijkt te zijn geschoven. De ingang ligt op strandniveau; het restaurant, Under genaamd, bevindt zich onder water, waar een 12 meter breed venster uitzicht biedt op de zeebodem. De buitenwanden zijn onafgewerkt om de aangroei van algen en schelpdieren te bevorderen. Het ontwerp is van het Noorse architectenbureau Snøhetta, dat ook de Nationale Opera in Oslo en het September 11 Memorial Museum in New York op zijn naam heeft staan.

VS – Is het ‘stabiele genie’ een narcistische maniak?

In de VS is onder psychiaters een felle discussie ontbrand over de vraag of men op het zelfverklaarde ‘stabiele genie’ Donald Trump het etiket ‘narcistische maniak’ mag plakken, zonder de patiënt in kwestie zelf te hebben onderzocht. Aanleiding is het verschijnen van het boekwerkje The Dangerous Case of Donald Trump: 27 Psychiatrists and Mental Health Experts Assess a President, waarin de auteurs vrijwel eensluidend tot conclusie komen dat de huidige president van de VS ‘a suitable case for treatment’ zou zijn.

In een ingezonden brief in het vakblad NEJM schiet Jeffrey A. Lieberman, oud-voorzitter van de American Psychiatric Association, Trump te hulp. ‘De psychiatrie heeft te veel misstappen begaan om zich partijpolitiek op te stellen, vermomd als vaderlandlievend. Daarvan getuigt haar samenzwering met de eugenetische politiek van de nazi’s, de politieke onderdrukking in de Sovjet-Unie en het opsluiten van dissidenten in psychiatrische inrichtingen in de Volksrepubliek China. Meer dan enig ander medisch specialisme is de psychiatrie kwetsbaar voor misbruik voor politieke doeleinden.’

(New England Journal of Medicine, Boston)

GROOT-BRITTANNIË – Ook Britse veganisten drinken nu klare wijn

Volgens de Britse Vegan Society zijn er in het Verenigd Koninkrijk momenteel 542.000 veganisten, drie keer zoveel als tien jaar geleden, waarvan bijna de helft tussen de 15 en 34 jaar. Een grote supermarktketen heeft deze maand uitgeroepen tot ‘Veganuary’ en op de drankenafdeling acht veganistische wijnen in het assortiment opgenomen. In samenwerking met wijnmakers ‘van over de hele wereld’ heeft de keten veganistisch-vriendelijke methoden ontwikkeld om wijn te zuiveren van gistrestanten en bacteriën, en de helderheid en de smaak te bevorderen. Traditioneel worden daarvoor dierlijke producten gebruikt zoals eiwitten uit eieren of koemelk, of gelatine uit zoogdierbotten of visgraten. De veganistische filtreerstoffen worden gemaakt uit erwten of aardappelen. De keten wil het assortiment voor het einde van het jaar uitbreiden tot honderd wijnen.

(The Guardian, Londen)

Duitsland – CDU/CSU: Jodenhaat grond voor uitzetting

Op de gedenkdag van de Holocaust, 27 januari, willen CDU en CSU bij de Bondsdag een nieuw voorstel aanhangig maken ter bestrijding van antisemitisme in Duitsland. De fractie richt zich in het bijzonder op Judenfeindlichkeit ‘onder bepaalde groepen immigranten’. ‘Een onvoorwaardelijke aanvaarding van het Joodse leven in Duitsland is een maatstaf voor geslaagde integratie’, aldus het voorstel. ‘Voor wie het Joodse leven in Duitsland afwijst of het bestaansrecht van Israël in twijfel trekt, mag in ons land geen plaats zijn.’

De fracties van de partij van bondskanselier Angela Merkel en haar Beierse zusterpartij menen dat de Bondsdag de regering moet oproepen ‘er bij de deelstaten op aan te dringen consequent alle mogelijkheden van de Vreemdelingenwet te gebruiken om buitenlanders die oproepen tot antisemitische haat uit te wijzen’. ‘Oproepen tot het in gevaar brengen van een vreedzame samenleving door psychische brandstichters moeten in een nieuwe versie van het uitwijzingsrecht als duidelijk verzwarende omstandigheden worden opgenomen.’

Stephan Harbarth, de plaatsvervangend leider van de gezamenlijke CDU/CSU-fractie: ‘We moeten het antisemitisme van migranten met een Arabische achtergrond of uit Afrikaanse landen vastberaden bestrijden. Tegen import-antisemitisme moeten en kunnen preventie en alle middelen tot repressie worden ingezet.’ In 2016 werd op voorstel van de regering de uitwijzing van vreemdelingen die zich in Duitsland aan strafbare feiten schuldig hadden gemaakt al eens gemakkelijker gemaakt.

(Die Welt, Berlijn)

Louis Ferdinand Céline (1894-1961) voor het huis van Emile Zola in Médan. – © Rene Dazy / Rue des Archives
Louis Ferdinand Céline (1894-1961) voor het huis van Emile Zola in Médan. – © Rene Dazy / Rue des Archives

FRANKRIJK – Nieuw schandaal in de maak rond Céline

De Franse regering maakt zich zorgen over het voornemen van de Parijse uitgeverij Gallimard om drie fel antisemitische pamfletten van de hand van de arts Louis-Ferdinand Destouches, bekend onder zijn schrijversnaam Céline, komend voorjaar opnieuw uit te geven. Bagatelles pour un massacre (1937), L’École des cadavres (1938) en Les Beaux Draps (1941) werden na de oorlog in Frankrijk niet verboden, vooral ook omdat de schrijver (die wegens collaboratie tot een jaar werd veroordeeld, maar uiteindelijk gratie kreeg) nooit heeft willen instemmen met een heruitgave. Na diens dood in 1961 nam zijn weduwe Lucette hetzelfde standpunt in, maar om onbekende redenen is zij nu, inmiddels 105 jaar oud, toch akkoord gegaan.

Uitgever Antoine Gallimard werd vorige maand ‘uitgenodigd voor een gesprek’ met de regeringscommissie ter bestrijding van racisme, antisemitisme en seksuele discriminatie. De commissie drong erop aan de heruitgave in elk geval vergezeld te doen gaan van een commentaar van enkele ter zake kundige historici. Maar de uitgever blijft bij zijn plan om voor de nieuwe uitgave blind te varen op de eveneens ongeautoriseerde uitgave die in 2012 in Quebec verscheen, met een toelichting van Régis Tettamanzi, hoogleraar Franse literatuur in Nantes. De heruitgave in Frankrijk zou worden voorzien van een voorwoord door de journalist Pierre Assouline, biograaf van Georges Simenon, Hergé en Gaston Gallimard (de oprichter van het bedrijf en grootvader van de huidige uitgever).

De Franse nazi-jager Serge Klarsfeld (82) heeft inmiddels gevraagd om een verbod op de heruitgave

Het is onduidelijk waarom Lucette Destouches, die nog altijd verblijft in de dokterswoning die zij na de oorlog met Louis betrok in Meudon, op een steenworp van Parijs, nu heeft ingestemd met de heruitgave. De oude vrouw is bedlegerig en moet 24 uur per etmaal worden verpleegd. Wellicht drijft geldgebrek haar. Of ze is eindelijk bezweken onder de aandrang van haar raadsman, de advocaat François Gibault (86), schrijver van een driedelige biografie van Céline.

De Franse nazi-jager Serge Klarsfeld (82) heeft inmiddels gevraagd om een verbod op de heruitgave.

(L’Express / Le Monde, Parijs)

Spanje – Spaans elite-eenheid strijdt tegen obesitas

Spanje heeft naast Catalonië nóg een ernstig nationaal probleem: zwaarlijvigheid in het militaire keurkorps, La Legión. De beroepseenheid van drieduizend man, waarvan wordt gezegd dat ‘een legionario nooit zal toegeven dat hij moe is tot hij dood neervalt’, telt nogal wat leden die eerder moeten leren het gevecht aan te gaan met obesitas dan met een mogelijke vijand.

De korpsleiding heeft een reeks maatregelen genomen om het probleem te lijf te gaan, waarbij geen onderscheid wordt gemaakt tussen mannen en vrouwen. De maximale body-mass-index (BMI) van elke militair wordt vastgesteld op 27. Wie daarboven komt, moet op dieet en moet deelnemen aan extra trainingen. Een BMI van 30 tot 35 betekent: niet meer mogen meedoen aan parades en andere openbare vertoningen. Het is de bedoeling dat de militairen per week een tot twee pond afvallen. 
Wie binnen een jaar niet op gewicht is, kan definitief afzwaaien.

(El País, Madrid)


WAT ZIJ ZEGGEN OVER… Oprah Winfreys Golden Globes-optreden

Libby Hill – Los Angeles Times

‘Oprah Winfrey for president’ was zo’n beetje het thema van de Golden Globes dit jaar. Het begon met Seth Meyers’ openingsmonoloog, waarin hij haar schertsend verbood zich kandidaat te stellen. Maar met het vorderen van de avond werd het zo’n beetje de trend, zeker na Winfreys gloedvolle dankwoord voor de Cecil B. DeMille Award. ‘Het is aan het volk. Maar zij zou het absoluut doen!’ zei haar voormalige partner Stedham Graham tegen ons.

Kevin Fallon – The Daily Beast

In menig opzicht was Winfreys toespraak voorbestemd om het hoogtepunt van de avond te worden, nadat presentator Meyers al had gezegd: ‘Oprah krijgt vanavond de Cecil B. DeMille Award. Wat een geweldige eer voor die man!’ Winfrey had het over onzekere tijden, veroordeelde tirannie, pleitte voor journalistiek en vrijheid van meningsuiting, en preekte een kruistocht voor gerechtigheid voor vrouwen en gekleurde mensen die worden gemarginaliseerd en die het stilzwijgen wordt opgelegd en gerechtigheid ontzegd. Ze was politiek, maar universeel.

Thomas Chatterton Williams – The New York Times

Ik ben niet ongevoelig voor de charme van Oprah, maar president Winfrey zou een bar slecht idee zijn. Het onderstreept weer eens in welke mate het ‘trumpisme’ – het door het stof gaan voor beroemdheden, de verloochening van ervaring en deskundigheid – het openbare leven heeft geïnfecteerd. De ideale politicus in het tijdperk na Trump moet, op zijn minst, een diep serieus mens zijn met een grote ervaring in de openbare dienst. Oprah, doe het niet!

Emily Stewart – Vox

De toespraak van Winfrey heeft geleid tot de speculatie dat de mediamagnaat zich in 2020 kandidaat zal stellen voor het Witte Huis. Hoewel Winfrey ontkent dat ze presidentiële ambities heeft, belet dat veel waarnemers niet zich af te vragen: waarom zou #Oprah2020 geen kans moeten krijgen? De speech wekte het lichte vermoeden dat Winfrey aan meer dacht dan alleen aan een televisie- en filmprijs. Kort na de toespraak deed NBC een tweet uitgaan die menig wenkbrauw deed fronsen: ‘Niets dan respect voor ONZE toekomstige president.’

Samengesteld door Lambiek Berends

Dit artikel werd samengesteld door Lambiek Berends.
Recent verschenen
Een remedie tegen navelstaren?
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief.
Onze nieuwsbrief wordt wekelijks verzonden.
inschrijven

360 heeft 1000 nieuwe leden nodig

Deze maand bieden wij daarom een deel van onze artikelen gratis aan. Zo kunt u vast kennismaken met ons aanbod. Leden blijven toegang houden tot onze maandelijkse digitale editie en het archief.