Wereldnieuws

360 Magazine

| Amsterdam | 19 september 2017

Actuele gebeurtenissen wereldwijd, in woord, beeld en citaat.

© Ludovic Marin-Pool/Sipa
© Ludovic Marin-Pool/Sipa

FRANKRIJK – Macron vergist zich soms een paar eeuwen

Ter gelegenheid van de Franse 
monumentendagen bezocht president Macron met een middelbareschoolklas het kasteel Monte Christo, waar de schrijver Alexandre Dumas ooit verbleef. Een gids liet de leerlingen de ordonnantie van 1539 zien, waarin koning François I ‘het Frans in plaats van het Latijn tot officiële taal uitriep’. ‘Daarom spreken wij nu Frans.’ Vervolgens speelde ook Macron voor geschiedenisleraar, een pedagogisch optreden dat nadrukkelijk door zijn persdienst werd verspreid. ‘Op dat moment heeft de koning besloten dat iedereen die zich in zijn koninkrijk bevond Frans moest spreken.’ Dat wekte de hoon 
van de historica Mathilde Lemerre, 
die op Twitter brandhout maakte van het optreden van de president. ‘De ordonnantie legt het Frans niet op als de taal van het volk, maar heeft uitsluitend betrekking op wettelijke en notariële akten. De verheffing van het Frans tot volkstaal, die u toeschrijft aan de koning, was in feite het werk van de Franse Revolutie van 1789!’ En die bracht ook de monarchie aan het einde van haar Latijn.

Verder lezen?
Kwaliteitsjournalistiek kost geld. Maar je wilt 360 misschien liever eerst proberen. Daarom kun je gastlid worden. Je krijgt dan direct 3 artikelen, onze gratis nieuwsbrief en maandelijks een artikel naar keuze.
Ja, ik word gastlid