Bolsonaro maakt tripje voor de bühne

Luchtbeeld Amazone | Foto: Hollandse Hoogte / AFP

360 Magazine

| Amsterdam | 28 november 2020

Zwevende buideldieren, succesvol initiatief lokale boekhandels, Wat zij zeggen over … de nederlaag van Donald Trump & meer nieuws wereldwijd.

3B913D7500000578 0 image a 13 1482364670658
Kunstenaar Alex Da Corte wil dat Ivanka zijn werk weghaalt. Dat liet hij weten door voor haar huis protestborden neer te zetten. – © Instagram / Da Corte

Verenigde Staten

Ivanka en de kunstwereld
Ooit vertoonde Ivanka Trump zich regelmatig in de New Yorkse kunstwereld. Ze bezocht previews van veilinghuizen, frequenteerde vernissages bij Gagosian en liefdadigheidsgala’s van The Met en The Whitney, en organiseerde feesten bij Sotheby’s. Haar collectie bevat werk van hippe kunstenaars als Alex Israel, Dan Colen, Nate Lowman en Harmony Korine. 

Ivanka kreeg het daarna druk als adviseur van haar vader, maar nu die het veld moet ruimen, gonst het in New York van de geruchten dat Ivanka haar leven als kunstverzamelaar weer wil oppakken. De kunstwereld zal haar nu waarschijnlijk een stuk koeler ontvangen. Een galeriehouder zegt nooit meer iets aan haar te willen verkopen. Kunstenaar Alex Da Corte wilde al dat ze zijn werk van de muur haalt. Richard Prince ging in 2017, toen Trump president werd, nog verder door de 36.000 dollar die hij had ontvangen voor een werk waarin een Instagram-post van Ivanka figureert te retourneren en op Twitter te verkondigen: ‘Dit is mijn werk niet. Ik heb het niet gemaakt. Ik ontken. Ik verwerp het. Nepkunst’.

ArtNet News | New York

water hose 2
Ivanka en de kunstwereldOoit vertoonde Ivanka Trump zich regelmatig in de New Yorkse kunstwereld. Ze bezocht previews van veilinghuizen, frequenteerde vernissages bij Gagosian en liefdadigheidsgala’s van The Met en The Whitney, en organiseerde feesten bij Sotheby’s. Haar collectie bevat werk van hippe kunstenaars als Alex Israel, Dan Colen, Nate Lowman en Harmony Korine. 

Japan

Tuinsproeiers beschermen historisch dorpje
Twee keer per jaar vindt in het Japanse dorpje Shirakawa-go het Tuinsproeierfestival plaatst. Het bergdorp, dat wordt gekarakteriseerd door boerenhoeves met rieten daken in traditionele gassho-stijl, staat sinds 1995 op de Werelderfgoedlijst van de Unesco. Omdat de historische panden erg brandbaar zijn, heeft het dorp een speciaal sproeisysteem, dat elk jaar in december en mei wordt getest, een happening die veel toeristen trekt. De sproeiers zitten verborgen in minihuisjes die lijken op de originele bouwwerken. Als een sproeier aangaat, klapt het dak van zo’n huisje open, waarna de huizen worden bevloeid. Het systeem is ontworpen in 2000, na een brand in het dorpsarchief.

Colossal | Chicago

Verenigde Staten

Terugkeer als sheriff
Ze maakte 33 jaar lang carrière, won prijzen en werd de eerste vrouwelijke majoor in de Sheriff’s Office van Hamilton County in Ohio. Maar in 2017 werd Charmaine McGuffey ontslagen. Omdat ze lesbisch is en het buitensporige geweld tegen gedetineerden aankaartte, zegt ze. Nee, meent haar voormalige baas Jim Neil, ze weigerde een degradatie te accepteren nadat ze een vijandige werkomgeving had geschapen.

Hoe het ook zij, de 63-jarige McGuffey keert nu terug als gekozen sheriff, na eerst Jim Neil te hebben verslagen bij de Democratische voorverkiezingen in april en vervolgens een Republikeinse uitdager, die werd gesteund door Neil, bij de verkiezingen van 3 november. Wraak was niet haar motivatie, zegt ze. ‘Ik besloot dat ik het beter kan dan hij en dat ik moest terugkeren om een echte hervorming van het strafrecht te realiseren.’ McGuffey krijgt de leiding over 800 personeelsleden die toezicht houden op 1500 gevangenen inHamilton County, inclusief Cincinnati.

The New York Times | New York

glider 0001
© CNN

Australië

Zwevende buideldieren
Australië telt in totaal drie soorten zwevende buideldieren en niet één, zoals eerder werd aangenomen. De recent ontdekte pluizige diertjes zijn buideldieren die in de bossen van Oost-Australië leven, zich overdag in kleine boomholten verbergen en ’s nachts tot 100 meter door de lucht zweven, op jacht naar hun favoriete eucalyptusbladeren. Een studie van de diertjes, gepubliceerd in Scientific Reports, lokaliseert de verschillende soorten in de zuidelijke, centrale en noordelijke regio’s. Ze variëren in grootte en zijn kleiner naarmate ze verder naar het noorden leven.

‘De biodiversiteit in Australië is op slag een stuk rijker geworden. Niet elke dag wordt de ontdekking van nieuwe zoogdieren bevestigd, laat staan van twee nieuwe zoogdieren,’ aldus professor Andrew Krockenberger van de James Cook University in Queensland, een van de auteurs van het onderzoek.

Sydney Morning Herald | Sydney

VS & Groot-Brittannië

Succesvol initiatief lokale boekhandels
Een ‘revolutionair moment in de geschiedenis van de boekverkoop’. Zo wordt Bookshop.org genoemd, een alternatief voor Amazon en andere onlinegiganten, waar lezers online boeken kunnen kopen terwijl ze tegelijkertijd hun lokale boekhandel steunen.

Het is een initiatief van Andy Hunter, schrijver en medeoprichter van de Amerikaanse site Literary Hub. Bookshop biedt onafhankelijke boekhandels de mogelijkheid om hun eigen virtuele uitstalling te creëren. Door middel van lijstjes kunnen klanten de persoonlijke aanbevelingen zien van boekhandels als The Shetland Times Bookshop, ‘de noordelijkste boekwinkel van Groot-Brittannië, dichter bij Noorwegen dan bij Londen’. Bij verkoop ontvangen de winkels de volledige winstmarge, 30 procent van de verkoopprijs. Titels worden aangeboden met een kleine korting en bestellingen worden binnen twee tot drie dagen geleverd. De klantenservice en verzending worden afgehandeld door Bookshop
en haar distributeurs. 

In de VS begon Bookshop met 250 boekhandels, maar inmiddels zijn nu meer dan 900 winkels aangesloten. ‘We gingen van een verkoop van 50.000 dollar in februari naar 50.000 per dag in maart en vervolgens naar 150.000 per dag in april,’ aldus Hunter.

Het platform heeft inmiddels meer dan 7,5 miljoen dollar gegenereerd voor onafhankelijke boekhandels in de VS. ‘We krijgen voortdurend berichten van winkels die zeggen: ‘Godzijdank. Je hebt onze huur betaald, je hebt onze ziektekostenverzekering dit jaar betaald,’ aldus een tevreden Hunter.

The Guardian | Londen

ANP 424666082
© Hollandse Hoogte / AFP

Brazilië

Ontbossing velt klimaatdoelen
Om het milieu-imago van het land wat op te vijzelen, ging de Braziliaanse vicepresident Hamilton Mourão begin deze maand een paar dagen op stap met buitenlandse ambassadeurs in het Amazonegebied. Mourão is door president Bolsonaro aangesteld als hoofd van de taakgroep voor de Amazone. Milieugroeperingen noemden het uitstapje een tripje voor de bühne. ‘De route was zo gepland dat de vernietiging van het oerwoud onzichtbaar bleef, terwijl de ontbossing en bosbranden het ergst zijn in tien jaar tijd,’ aldus Greenpeace.

Die klacht wordt bevestigd door een milieurapport van het Braziliaanse klimaatobservatorium, een coalitie van milieuorganisaties, dat begin november verscheen. Daaruit blijkt dat de CO2-emissies van Brazilië vorig jaar met bijna 10 procent zijn gestegen, voornamelijk door de toegenomen ontbossing van de Amazone in Bolsonaro’s eerste regeringsjaar. Volgens het rapport heeft Brazilië in 2019 2,18 miljard ton CO2 uitgestoten. In 2018 was dat nog 1,98 miljard ton. De stijging is nagenoeg volledig toe te schrijven aan de toenemende ontbossing van het regenwoud, die zorgt voor 44 procent van de totale CO2-uitstoot in Brazilië, zo blijkt uit het milieurapport.

‘We gaan gevaarlijk hard de verkeerde kant op,’ meent klimaatdeskundige Tasso Azevedo, die het onderzoek coördineerde. ‘Sinds 2010 is de hoeveelheid broeikasgassen die Brazilië jaarlijks in de lucht loost met 28 procent gestegen.’ Het onderzoek toont aan dat Brazilië zijn CO2-emissiedoelstellingen voor dit jaar niet zal halen en steeds verder verwijderd raakt van de afspraken van het klimaatakkoord van Parijs.

Al Jazeera | Qatar

Wat zij zeggen over … de nederlaag van Donald Trump

Olaf Scholz Duitse vicekanselier en minister van Financiën
‘Om het voor de hand liggende niet te verdoezelen met diplomatieke uitspraken: zoals veel van mijn collega’s in heel Europa ben ik opgelucht. Niet omdat een Democratische president per se altijd dichter bij ons staat dan een Republikein. Maar niet in de laatste plaats door zijn “behandeling” van politieke en wetenschappelijke feiten negeerde de zittende president van de Verenigde Staten de principes van de democratische samenleving en beschadigde hij de pijlers van de internationale orde.’

Paul Taylor redacteur en columnist
‘De nederlaag van Trump berooft Europa’s illiberale demagogen van een cheerleader en bondgenoot in Washington. Dit is met name slecht nieuws voor de Hongaarse premier Viktor Orbán en de feitelijke heerser van Polen, Jaroslaw Kaczynski, die niet langer de “Trump-kaart” zullen kunnen spelen om hun binnenlandse politieke positie te versterken en de druk van Europese instellingen te weerstaan, die het gevolg is van hun aanvallen op de rechterlijke onafhankelijkheid, mediapluralisme en burgerrechten.’

Peter Maass commentator
‘Met de nederlaag van Trump staan Fox en de familie Murdoch op een kruispunt en worden ze geconfronteerd met een kritischer blik dan ooit tevoren in de VS. Fox bevindt zich in de positie van staatsomroepen in onstabiele landen waar een impopulaire leider is weggestemd, maar weigert het resultaat te accepteren. Blijft de omroep loyaal aan de verslagen leider door te beweren dat de verkiezingen zijn vervalst? Of volgt de omroep de journalistieke en moreel correcte weg door te rapporteren dat de president echt heeft verloren?’

Maziar Motamedi correspondent Iran, Al Jazeera
‘De gevolgen van de verkiezing van Joe Biden tot de volgende president van de VS zullen over de hele wereld weerklinken, wellicht nergens luider dan in Iran. De agressieve regering van Trump legde meedogenloze economische sancties op, die onder meer hebben geleid tot stijgende inflatie en tekorten aan medicijnen. Biden, die vicepresident was toen de nucleaire deal werd gesloten, heeft gezegd dat de VS zich weer aan het akkoord zullen houden “als een startpunt voor vervolgonderhandelingen”, als Iran dat ook doet.’

Recent verschenen