• Hakai Magazine
  • Cultuur
  • Wie gaat al die oesters opeten?

Wie gaat al die oesters opeten?

Hakai Magazine | Victoria | Jen Monnier | 16 april 2020

In het noordwesten van de Verenigde Staten, in de staat Washington, zorgden exportbeperkingen door de covid-19-epidemie voor reusachtige overschotten in de schelpdierindustrie. Maar slimme oesterkwekers bedachten een plan: heel Washington, met steden als Seattle, moest aan de oesters via onlineverkoop.

Zondag 15 maart reed een vrachtwagen van oesterkwekerij Hama Hama (Lilliwaup, Washington) de I-5 op om mossels, oesters en andere schelpdieren naar het vliegveld te brengen, van waar ze verder zouden worden vervoerd naar restaurants. Toen maakte de gouverneur van Washington, Jay Inslee, bekend dat alle cafés en restaurants in de staat werden gesloten om de verspreiding van het nieuwe coronavirus tegen te gaan. De vrachtwagen moest met de hele lading schelpdieren weer terug. Het bedrijf zat opgescheept met honderden kilo’s schelpdieren en geen afnemers.

Intussen kochten bij supermarkten in de buurt in paniek geraakte mensen de schappen met levens- en schoonmaakmiddelen leeg omdat ze zich voorbereidden op een weken durende zelfquarantaine. Bij Hama Hama kregen ze toen een idee: ze boden hun oesters met dertig procent korting te koop aan, en het publiek ging daar gretig op in.

Hartverwarmend

In Seattle, Washington, zag Sonia Yu op Facebook de post van Hama Hama waarin de schelpdieren met korting werden aangeboden. Omdat ze haar huis niet uit durfde, bestelde ze online een doos oesters en wat andere schelpdieren. Het was voor haar niet alleen een goedkoop maaltje, maar ook een manier om een lokale ondernemer in nood te steunen.

Tedi Bolotin uit Tacoma, Washington, plaatste om dezelfde redenen een bestelling. ‘Oesterkwekers zijn belangrijke ondernemers in onze gemeenschap,’ legt ze uit. ‘We moeten allemaal doen wat we kunnen.’

‘We hadden natuurlijk veel meer verkocht en verdiend als we aan restaurants hadden verkocht,’ vertelt Lissa Monberg, hoofd verkoop bij Hama Hama. ‘Maar die vele blijken van steun – mensen rijden helemaal hierheen om oesters en andere schelpdieren te kopen of ze bestellen online – is echt hartverwarmend.’

Volgens de laatste metingen werden in de staat Washington in 2013 meer oesters, venusschelpen, mosselen en sint-jakobsschelpen gekweekt dan in welke andere staat ook. Er werkten meer dan drieduizend mensen in die bedrijfstak en er werd voor ongeveer 150 miljoen dollar geproduceerd.

Een oesterkwekerij op Cape Cod in Massachusetts. Ook aan de oostkust ondervinden oesterkwekers problemen door de instorting van de export. © John Greim / LightRocket/ Getty Images.
Een oesterkwekerij op Cape Cod in Massachusetts. Ook aan de oostkust ondervinden oesterkwekers problemen door de instorting van de export. © John Greim / LightRocket/ Getty Images.

Als de mensen deze bedrijfstak niet blijven steunen, dreigt het coronavirus de industrie lam te leggen. Zoals zovele oesterkwekerijen aan de noordwestkust van de VS verdient Hama Hama het meest aan de verkoop aan restaurants. Vanwege het verlies van die klanten heeft het bedrijf werknemers moeten ontslaan. Dat is het meest recente neveneffect van de pandemie op de aquacultuur in de staat Washington, die ook al voor Inslee’s aankondiging te maken had met kleinere winstmarges.

Terwijl het coronavirus zich de afgelopen maanden verspreidde, begonnen oesterkwekers in Washington internationale klanten kwijt te raken, legt Jennifer Hennessey uit, de belangrijkste beleidsadviseur van de staat op het gebied van het mariene milieu, in een webinar dat werd gehouden na de sluiting van de restaurants.

Sommige mensen in de industrie vrezen voor de toekomst van hun kwekerijen. Met minder winst en minder werknemers, of wanneer Inslee de mensen gaat verplichten thuis te blijven, zullen kwekerijen misschien niet in staat zijn om ervoor te zorgen dat er in de toekomst nog schelpdieren zijn om te verkopen. ‘Als we geen larven meer kunnen kweken en overplanten, zitten we de komende jaren diep in de problemen,’ legt Bill Dewey uit, hoofd algemene zaken bij Taylor Shellfish Farms, gevestigd in Shelton, Washington.

Lokale klanten

Taylor Shellfish heeft verspreid over de staat verscheidene restaurants en verkoopt schelpdieren over de hele wereld. Het bedrijf heeft zijn restaurants gesloten en meer dan 200 van de ongeveer 700 werknemers ontslagen. 178 werknemers werken korter en hun werktijdverkorting wordt door de staat financieel gecompenseerd.

Taylor Shellfish probeert de verliezen te beperken door voor de deur van sommige van zijn restaurants schelpdieren te verkopen, en volgens Monberg en Dewey blijven de veiligheidsprotocollen op beide kwekerijen van kracht, ondanks de enorme druk. Dewey vertelt dat het Washington State Department of Health hem heeft verzekerd dat ze de waterkwaliteit zullen blijven testen zodat kwekerijen veilig kunnen produceren. Ook al produceren de kwekerijen nog steeds veilig voedsel, ze moeten wel klanten hebben. Veel inwoners van Washington zijn bereid dat gat te vullen.

Als Hama Hama de pandemie overleeft, hopen ze zowel aan individuele klanten als aan restaurants te blijven verkopen. Ze hebben er misschien al enkele lokale klanten bij gekregen. Yu vertelt dat ze van plan is om volgende week weer schelpdieren te kopen en wil na de pandemie graag bij Hama Hama blijven bestellen.

© Unsplash
© Unsplash

Geen Canadese kreeft meer naar China

De kreeftenvisserij in de Canadese provincie Nova Scotia aan de oostkust heeft het zwaar te verduren tijdens de coronaepidemie, meldt het Canadese dagblad The Globe and Mail.

Voor het Sars-CoV-2-virus toesloeg in China profiteerden de Canadese kreeftenvissers nog van de handelsoorlog tussen de VS en China en noteerden ze historisch hoge exportcijfers naar het Aziatische land. Maar sinds eind januari is de verkoop aan China compleet stil komen te liggen. De impact op de kreeftenvisserij is groot. In de eerste elf maanden van 2019 bedroeg de waarde van de export naar China 409 miljoen Canadese dollar [268 miljoen euro], de gehele omzet in 2019 bedroeg zo’n 1 miljard Canadese dollar.

_‘Het is als een ballon die leegloopt,’ zegt Michael Cotter, eigenaar van Cotter’s Ocean Products in Lockeport. ‘Iedereen is in paniek. We hebben al
twee weken geen kreeft meer verscheept. Het is plotsklaps tot stilstand gekomen.’_

Aangezien zo’n 65 procent van Cotters kreeften levend worden verscheept naar China, zijn ontslagen binnen het bedrijf onvermijdelijk, aldus de eigenaar. Bij andere kreeftenvissers in Nova Scotia is al een groot aantal werknemers ontslagen.

Ook de prijs van een pond kreeft is bezig aan een vrije val nu producenten hun waar dumpen op de Amerikaanse en Europese markt. Cotter: ‘Mensen realiseren zich niet hoe erg dit ons gaat raken, big time. We kunnen niet met al die kreeften blijven zitten. De prijs blijft dalen. Als we niet weer naar China kunnen exporteren, weet ik niet wat er gaat gebeuren. Dit zorgt voor chaos in de hele industrie.’

Auteur: Jen Monnier

Jen Monnier is een wetenschapsjournalist woonachtig in Seattle. Ze schrijft onder andere voor Scientific American, The Los Angeles Times en City Lab.

Dit artikel van Jen Monnier verscheen eerder in Hakai Magazine.
Recent verschenen
Een remedie tegen navelstaren?
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief.
Onze nieuwsbrief wordt wekelijks verzonden.
inschrijven

360 is jarig en trakteert!

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en krijg 3 maanden gratis toegang tot 360 online.