• 360 Magazine
  • Cultuur
  • Woord vooraf

Woord vooraf

360 Magazine | Amsterdam | 27 juli 2018

Omdat er zes weken geen 360 verschijnt, hebben we een cadeau voor u samengesteld: zes voorpublicaties en nog veel meer leestips voor de zomer. Hier leest u wat u kunt verwachten.

De Japanse bestsellerauteur Higashida deelt in Zeven keer vallen, acht keer opstaan zijn gedachten en ervaringen als 24-jarige man die leeft met een ernstige vorm van autisme. Hij neemt de lezer mee in zijn hoofd, en maakt ze bewust van de – voor ons – doodgewone dagelijkse zaken. Journalist David Mitchell, die het boek in het Engels vertaalde en inleidde, wijst erop hoe het hem hielp zijn autistische zoontje beter te begrijpen. ‘Zeven keer vallen, acht keer opstaan is het boek van een schrijver die toevallig een ernstige vorm van autisme heeft.’

Johann Hari, twee keer uitgeroepen tot ‘journalist van het jaar’, doet in Verbinding verbroken verslag van zijn zoektocht naar de ware aard van een andere geestelijke stoornis: depressie. Hij legde meer dan 60.000 kilometer af en ontdekte dat niet een chemische onbalans aan depressie ten grondslag ligt, maar fundamentele problemen in onze samenleving. De theorie vindt gretig aftrek: zijn TED Talk over deze inzichten is meer dan 20 miljoen bekeken.

Classicus Philip Matyszak zet in De Grieken een ander misverstand recht: veel van de soldaten, staatslieden, wetenschappers en filosofen die de fundamenten legden voor de Griekse cultuur, zetten nooit een voet op het Griekse vaste land. Griekenland strekte zich in werkelijkheid uit van India tot Spanje. Een frisse kijk op de voorlopers van de westerse cultuur.

In de bestiaria uit de middeleeuwen worden de wildste verhalen verspreid, over bevers die hun ballen afknagen en ooievaars die naar de maan reizen. Maar wanneer Cooke de waarheid achterhaalt, blijkt deze vaak niet eens zo veel minder opzienbarend

Ook de Wilde verhalen van Lucy Cooke, zoöloog en documentairemaker voor o.a. BBC, komen voort uit misverstanden. In de bestiaria uit de middeleeuwen worden de vreemdste verhalen verspreid, bijvoorbeeld over bevers die hun ballen afknagen en ooievaars die naar de maan reizen. Maar wanneer Cooke de waarheid achterhaalt, blijkt deze vaak niet eens zo veel minder opzienbarend. Ze maakt op hilarische wijze duidelijk hoeveel schade antropomorfisme kan aanrichten.

Eric Kendel laat in De gestoorde geest op heel andere wijze zien wat er allemaal mis kan gaan in ons brein. Volgens de Nobelprijs-winnende neurobioloog en psychiater is er geen enkel onderscheid te maken tussen lichaam en geest, en kunnen we veel over onszelf leren door het bestuderen van ‘ongewone hersenen’.

In de pas ontdekte roman De reiziger, van Ulrich Alexander Boschwitz, ten slotte, is de Joodse zakenman Otto Silbermann voortdurend op de vlucht. Ondanks dat hij alles verliest, blijft hij geloven in de goedheid van de mens. De auteur vluchtte zelf op zijn 23e voor nazipogroms, en kwam in 1942 op 27-jarige leeftijd om het leven.

Schitterende fouten

Zoals Cooke in haar conclusie zegt: ‘Zolang we ons niet door ons ego of onze dogma’s laten leiden, moeten we niet bang zijn om schitterende fouten te blijven maken – zoals Charles Morton deed toen hij zijn vogels naar de maan liet vliegen.’ Helemaal als daar mooie boeken uit voortkomen.

Tot 23 augustus, dan ontvangt u weer ons gebruikelijke tweewekelijkse recept voor een betere kijk op de wereld.

Dit artikel werd samengesteld door Laura Weeda.
Recent verschenen
Een remedie tegen navelstaren?
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief.
Onze nieuwsbrief wordt wekelijks verzonden.
inschrijven

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!

En ontvang wekelijks het beste uit de internationale pers in uw mailbox.