Nobelprijswinnaar Gurnah tart de verwachtingen van het Europese publiek

© Simone Padovani / Getty

Africa is A Country

| New York | Nicole Rizzuto | 02 december 2021

Dat de 73-jarige Tanzaniaanse schrijver Abdulrazak Gurnah de Nobelprijs voor Literatuur toegekend heeft gekregen, was een verrassing voor velen. Gurnah is vrij onbekend is op het Afrikaanse continent en werd lang genegeerd door de westerse literatuurwetenschap. Wat kenmerkt zijn oeuvre?

Het nieuws dat Abdulrazak Gurnah de Nobelprijs voor Literatuur had gewonnen werd zowel met vreugde als met verbazing begroet. Gurnah, de eerste zwarte schrijver die de prijs wint na Wole Soyinka, vijfendertig jaar geleden, is niet zo bekend bij lezers op het Afrikaanse continent, laat staan daarbuiten. De aankondiging leidde bij Amazon tot een stormloop op zijn boeken onder lezers en literatuurwetenschappers in de VS. Zoals Bhakti Shringarpure schrijft, roept de keuze voor Gurnah vragen op over het selectieproces van het Nobelprijscomité voor Afrikaanse schrijvers. Ze vermoedt dat Gurnah het waarschijnlijk met haar eens zou zijn dat de motieven voor zijn uitverkiezing boven de Keniase Ngugi wa Thiong’o, de naam die al een tijd als dé Afrikaanse kandidaat in het Nobelprijscircuit rondzingt, niet allemaal even zuiver zijn. 

Verder lezen?
Kwaliteitsjournalistiek kost geld. Maar je wilt 360 misschien liever eerst proberen. Daarom kun je gastlid worden. Je krijgt dan direct 3 artikelen, onze gratis nieuwsbrief en maandelijks een artikel naar keuze.
Ja, ik word gastlid