Zelensky en Xi Jinping houden ‘lang en veelbetekenend telefoongesprek’

© DMITRY ASTAKHOV, Daniel LEAL / AFP / SPUTNIK

360 Magazine

| Amsterdam | 27 april 2023

Lees ook het andere kort nieuws uit de buitenlandse pers van vandaag:

» Erdogan legt campagne tijdelijk stil vanwege gezondheidsklachten

» Schrijfster getuigt in verkrachtingszaak Trump

Voor het eerst sinds de oorlog spraken de leiders elkaar

Voor het eerst sinds de oorlog in Oekraïne is begonnen, heeft de Chinese president Xi Jinping een telefoongesprek met de Oekraïense leider Volodymyr Zelensky gehad. Dat schrijft The Kyiv Post. Xi probeert al langere tijd een neutrale positie ten opzichte van de oorlog in te nemen, iets wat hem op kritiek vanuit het Westen komt te staan. Westerse landen willen dat de Chinese leider, die goede banden met Vladimir Poetin onderhoudt, zijn invloed gebruikt om een einde te maken aan de oorlog.

Aanbiedingen 360 artikel
360 aanbieding: 3 maanden digitaal voor maar 15 euro.

Zo sprak Xi sinds het begin van de oorlog diverse keren met Poetin. Tijdens zijn gesprek met Zelensky drong hij aan op een wapenstilstand en vredesonderhandelingen. China wil daarvoor ook gezanten naar Oekraïne sturen. Zelensky noemde het een ‘lang en veelbetekenend telefoongesprek’.

Woensdag kwam ook naar buiten dat de Oekraïense geheime dienst heeft geprobeerd een moordaanslag op de Russische president Vladimir Poetin te plegen. Een Oekraïense middellangeafstandsdrone met een bereik tot 800 kilometer moest ontploffen in de buurt van een nieuw industriepark in de omgeving van Moskou waar Poetin werd verwacht, maar viel in de buurt te pletter. Russische media meldden deze week wel een dronecrash in de regio, maar zouden informatie over de aanslag stilhouden.

Lees ook:

Recent verschenen