Zelensky is bereid te praten over Donbas en de Krim om einde te maken aan de oorlog

© EPA / PRESIDENTIAL PRESS SERVICE

360 Magazine

| Amsterdam | 22 maart 2022

Lees ook het andere kort nieuws uit de buitenlandse pers van vandaag:

» Nicaragua: acht jaar gevangenis voor oppositiepolitica

» De VS erkennen genocide op Rohingya

Zelensky wil alleen direct met Poetin onderhandelen

Bijna een maand nadat de Russische invasie in Oekraïne is begonnen en terwijl er bombardementen op de belangrijkste steden van het land plaatsvinden, zei de Oekraïense president maandagavond voor het eerst dat hij open staat voor ‘pogingen om alles aan te pakken wat Rusland verontrust en ontstemt’, bericht Courrier international.

‘De kwestie van de Krim en Donbass is voor iedereen een zeer moeilijk verhaal‘. Er moeten ‘veiligheidsgaranties’ en een einde aan de vijandelijkheden komen, en ‘dan kunnen we praten’, zei Zelensky over het in 2014 door Rusland geannexeerde schiereiland en de oostelijke Oekraïense regio waar pro-Russische separatisten twee ‘republieken’ hebben uitgeroepen, die alleen door Moskou worden erkend.

Het staatshoofd, dat rechtstreeks met zijn Russische ambtgenoot wil spreken, heeft ook voorgesteld dat de bevolking zich via een referendum ‘uitspreekt over bepaalde vormen van compromis’ die met Rusland kunnen worden gesloten. Hij waarschuwde: ‘We moeten alles doen om ervoor te zorgen dat Donbas en de Krim aan ons worden teruggegeven (…) Maar de oorlog nu stoppen is het belangrijkste.’

Zelensky zei ook dat hij niet wil dat ‘de geschiedenis helden van ons maakt en van een natie die niet bestaat’, en benadrukte dat Oekraïne eerder ‘vernietigd’ zou worden dan dat het zich overgeeft.

Lees ook:

Recent verschenen