Zelensky spreekt VN toe: ‘Ergste oorlogsmisdaden sinds WOII’

Schermafbeelding © Daily Mail / Youtube

360 Magazine

| Amsterdam | 06 april 2022

Lees ook het andere kort nieuws uit de buitenlandse pers van vandaag:

» Washington keurt derde wapenverkoop aan Taiwan goed

» Oekraïense rockster treedt op in schuilkelders en stationshallen

Rusland blijft gruweldaden ontkennen

Volgens de Oekraïense president Zelensky slagen de Verenigde Naties er niet in hun belangrijkste mandaat uit te oefenen en oorlogen te voorkomen. Dat zei hij dinsdag tijdens zijn videotoespraak voor de VN. Ook riep hij de intergouvernementele organisatie op ‘Moskou verantwoordelijk te houden voor de ergste oorlogsmisdaden sinds de Tweede Wereldoorlog’, meldt Kyiv Post.

Het staatshoofd hield zijn toespraak slechts enkele dagen na de ontdekking van de wreedheden die Rusland zou hebben begaan tegen burgers in de buitenwijken van Kyiv, in het bijzonder Boetsja, ‘waar ten minste driehonderd mensen zijn gedood en gemarteld’, volgens de Oekraïense krant. De krant meldt ook dat Rusland ontkent dat ze burgers heeft vermoord en dat Kyiv ‘deze wreedheid in scène heeft gezet’. De toespraak van ‘een man die zichzelf als het hoogste morele gezag beschouwt’, aldus een commentator van BBC, eindigde met een ‘afgrijselijke video waarop verbrande en misvormde lichamen van Oekraïners te zien zijn’.

Toch blijven ondanks het vurige pleidooi van Zelensky en de vreselijke beelden, de scheidslijnen binnen de VN onveranderd, merkt The New York Times op: ‘Het Verenigd Koninkrijk en de Verenigde Staten veroordelen de vermeende gruweldaden, China en de Verenigde Arabische Emiraten (…) zeggen dat de Veiligheidsraad moet wachten tot de feiten daadwerkelijk zijn vastgesteld, en Rusland ontkent opnieuw dat zijn troepen iets verkeerds hebben gedaan.’

Lees ook:

Recent verschenen