Zuid-Afrika: beschermd natuurgebied bestormd voor landbouwgrond

© Mattes René / hemis.fr

360 Magazine

| Amsterdam | 07 april 2022

Lees ook het andere kort nieuws uit de buitenlandse pers van vandaag:

» VS: Walgreens plaatst advertentieschermen op koelkasten en vriezers

» Colombia: voormalig hoofd van Clan del Golfo wordt uitgeleverd aan VS

Bestormers claimen dat het land aan hen toebehoort

Een menigte van ongeveer vierhonderd mensen verzamelde zich dinsdag bij de omheining van het iSimangaliso Wetland Park in een poging om land te claimen. Het Zuid-Afrikaanse natuurgebied staat op de Werelderfgoedlijst en bevat verschillende natuurlijke ecosystemen.

Volgens Daily Maverick, die verslag deed van de gebeurtenis, werd een deel van de omheining van het inheemse bos van Futululu neergehaald. Een groot aantal mensen ging het bos in en begon de vegetatie weg te halen om kleine percelen land af te bakenen met takken of rood-witte afzetlint.

‘Wij willen mensen ontmoedigen om illegaal percelen te kopen’

Volgens plaatselijke bronnen zijn er twee groepen manifestanten. De ene groep bestaat uit zelfvoorzienende boeren wiens percelen in de uiterwaarden van de uMfolozi-rivier zijn overspoeld door overstromingen na recente zware regens. Een tweede, grotere groep bestaat uit ‘opportunisten’ die op zoek zijn naar huisvesting en landbouwpercelen.

De politie ondernam een poging om de mensen uit het park te halen maar velen wilden niet meekomen. Zij claimen dat het land aan hen toebehoort. Volgens een woordvoerder van het iSimangaliso-park willen de beheerders van het park liever werken aan een ‘minnelijke schikking’ dan mensen te laten arresteren. ‘Laat het duidelijk zijn dat het land is uitgeroepen tot natuurbeschermingsgebied. Wij willen mensen ontmoedigen om illegaal percelen te kopen. Als we er niet uitkomen, kunnen we arrestaties niet uitsluiten.’ Volgende week is er een nieuwe ontmoeting gepland om over de situatie te praten.

Lees ook:

Recent verschenen