Zwitserland sluit witwasonderzoek naar voormalige Spaanse koning Juan Carlos

© Fahd Shadeed / AFP

360 Magazine

| Amsterdam | 14 december 2021

Lees ook het andere kort nieuws uit de buitenlandse pers van vandaag:

» Commissie wil strafrechtelijke vervolging van stafchef Trump

»Verenigde Arabische Emiraten voeren werkweek van 4,5 dag in

Juan Carlos lag onder vuur vanwege illegale commissies

Zwitserland sluit het onderzoek naar de tegoeden van de voormalige Spaanse koning Juan Carlos. ‘Dit is het einde van de rechtsgang’ in een zaak ‘die Spanje op het puntje van zijn stoel heeft gehouden’, vat Tribune de Genève samen. Na een onderzoek van drie jaar heeft de rechtbank van Genève de zaak betreffende de tegoeden van de voormalige monarch, waaronder 100 miljoen dollar die door Saoedi-Arabië zijn betaald, gesloten.

De rechters hadden een strafzaak geopend wegens ‘witwassen met verzwarende omstandigheden’

Op 6 augustus 2018 hadden de rechters een strafzaak geopend wegens ‘witwassen met verzwarende omstandigheden’, nadat verschillende media hadden gemeld dat de voormalige koning van Spanje illegale commissies had ontvangen. Vermoed werd dat deze financiële transacties iets te maken hadden met zakendeals die Spaanse bedrijven sloten in Saoedi-Arabië. Zo kreeg de Spaanse spoorwegindustrie een contract voor de aanleg van een hogesnelheidsspoorlijn tussen de steden Medina en Mekka.

Het Openbaar Ministerie kondigde maandag aan de zaak te seponeren omdat ‘het onderzoek onvoldoende heeft aangetoond dat er een verband bestaat tussen het uit Saoedi-Arabië ontvangen geld en het sluiten van contracten voor de aanleg van de hogesnelheidstrein’.

Recent verschenen