Zwitserse Nationale Raad spreekt zich uit tegen reddingsplan voor Credit Suisse

© Ank Kumar / Wikimedia Commons

360 Magazine

| Amsterdam | 12 april 2023

Lees ook het andere kort nieuws uit de buitenlandse pers van vandaag:

» Chili verkort werkweek naar veertig uur

» Demonstranten verstoren lezing van Macron tijdens staatsbezoek aan Nederland

Reddingsplan vindt doorgang ondanks parlementair verzet

Het lagerhuis van het Zwitserse parlement heeft tegen het reddingsplan voor Credit Suisse gestemd. De regering biedt UBS, de bank die de noodlijdende financiële instelling heeft overgenomen, een garantie van 109 miljard Zwitserse franc (zo’n 110 miljard euro). Tijdens een buitengewone zitting in Bern op dinsdag stemden 102 van de 200 parlementsleden van de Nationale Raad tegen de maatregel. Eerder op de dag had de Kantonsraad nog voor het plan van de regering gestemd.

Dit is een ‘zware nederlaag’ voor Bondsraadslid en minister van Financiën Karin Keller-Sutter, schrijft Le Temps. ‘Maar de minister kan zich troosten met het feit dat deze beslissing van het lagerhuis slechts symbolisch is. Parlementariërs kunnen fondsen die al door de Bondsraad zijn toegezegd niet tegenhouden.

Thomas Matter, een parlementslid van de conservatieve SVP, vreest dat met de overname van Credit Suisse door UBS ‘de bank te internationaal is geworden’ en daarmee ‘too big to fail’. Zijn partij wil daarom dat de meerderheid van het bestuur uit Zwitsers bestaat.

Lees ook:

Recent verschenen