Het Midden-Oosten


Een sprankje hoop in de Syrische chaos

16 oktober 2017 - 16:00
In de Noord-Syrische regio Rojava hebben bewoners een democratische confederatie in het leven geroepen, gebaseerd op lokaal zelfbestuur. Ze streven naar een egalitaire samenleving waarin de rechten van vrouwen en minderheden worden gerespecteerd.

Wereldwijd tekort aan zand dreigt

10 oktober 2017 - 07:00
Het klinkt ongelooflijk maar het begint echt een probleem te worden: er dreigt een tekort aan zand in de wereld. Dit meldt de Arabische krant Asharq Al-Awsat .

Eén septemberdag kan een ravage aanrichten in het Midden-Oosten...

25 september 2017 - 15:30
Als de Iraakse Koerden bij het referendum op 25 september voor onafhankelijkheid stemmen, zijn de gevolgen voor de toch al instabiele regio niet te overzien, waarschuwt de Israëlische krant Ha’aretz.

Voetballen 
voor Assad?

24 september 2017 - 08:30
Het Syrische voetbalelftal plaatste zich onlangs voor de play-offs voor het WK 2018. Een geweldige prestatie, maar ook één met een wrange bijsmaak, schrijft sportjournalist Steve Fainaru: ‘De harde waarheid is dat het voetbal door president Assad is ingelijfd in zijn campagne van onderdrukking en terreur.’ Sterspeler Firas al-Khatib worstelt met de vraag: stel ik me wel of niet beschikbaar?

‘Saoedi-Arabië heeft zich verkeken op VS’

18 september 2017 - 16:00
De crisis tussen Saoedi-Arabië en Qatar duurt na twee maanden nog altijd voort. Een interview met Bernard Haykel, hoogleraar aan Princeton University en kenner van het wahabitische koninkrijk.

Het gerecht van de sterkste

5 september 2017 - 16:00
Over de oorsprong van hummus en falafel wordt eindeloos getwist tussen Israël en zijn buurlanden. Maar gelukkig kunnen de mezze ook verbinden.

De geschiedenis van de kalief. Deel 3: Het verval

13 augustus 2017 - 09:00
Vorig jaar publiceerde Al Jazeera een serie van drie documentaires van regisseur Husein Alrazzaz over de geschiedenis van de kalief en het kalifaat. Vandaag het derde en laatste deel.

De geschiedenis van de kalief. Deel 2: Verdeeldheid

12 augustus 2017 - 09:00
Vorig jaar publiceerde Al Jazeera een serie van drie documentaires van regisseur Husein Alrazzaz over de geschiedenis van de kalief en het kalifaat.

De geschiedenis van de kalief. Deel 1: De Oorsprong

11 augustus 2017 - 16:00
Vorig jaar publiceerde Al Jazeera een serie van drie documentaires van regisseur Husein Alrazzaz over de geschiedenis van de kalief en het kalifaat. Vandaag deel 1: De Oorsprong.

Israëlische premier Netanyahu verdacht van omkoping

8 augustus 2017 - 07:00
Terwijl Israël onder aanvoering van premier Benjamin Netanyahu druk bezig is om Al Jazeera te sluiten, bericht de Arabische zender dat de Israëlische minister-president wordt verdacht van omkoping, fraude en vertrouwensbreuk in twee corruptiezaken.

Het Midden-Oosten » Archief