Digitaal autoritarisme werkt averechts

| Judith Kormann | 21 augustus 2019

Het aantal internetshutdowns op bevel van regeringen is de afgelopen drie jaar wereldwijd enorm gestegen. Bij protesten, verkiezingen of ongeregeldheden wordt het systeem eenvoudigweg plat gelegd. Meestal zonder succes.

Begin juni bestormden veiligheidstroepen het plein voor het militaire hoofdkwartier in Khartoem. Ze openden het vuur op demonstranten die al wekenlang in de Soedanese hoofdstad bijeenkwamen en de overgang naar een burgerregering eisten, en doodden meer dan honderd mensen. Bijna tegelijkertijd blokkeerden meerdere telecombedrijven de toegang tot het mobiele internet. In de dagen erna, toen berichten over het aantal doden en over verdere on-geregeldheden naar buiten kwamen, liet het leger de toegang tot het internet in het hele land zo goed als volledig afsluiten. Het was niet meer mogelijk om online van de gebeurtenissen op de hoogte te blijven of uit te vinden in welke delen van de hoofdstad je beter niet kon komen.

Verder lezen?
Kwaliteitsjournalistiek kost geld. Maar je wilt 360 misschien liever eerst proberen. Daarom kun je gastlid worden. Je krijgt dan direct 3 artikelen, onze gratis nieuwsbrief en maandelijks een artikel naar keuze.
Ja, ik word gastlid