1. Hoogvliegers en afvallers

| 08 juni 2015

Overal in Europa vinden onderwijshervormingen plaats. In Frankrijk bestaat veel weerstand tegen de plannen van minister Najat Vallaud-Belkacem, die de slecht presterende collèges (middenscholen) wil aanpakken. In een commentaar is het Britse tijdschrift The Economist niet mals: ‘Ideologische verschillen staan een echte discussie in de weg.’

De Fransen zijn met recht trots op sommige aspecten van hun onderwijssysteem. Prestigieuze openbare scholen voor voortgezet onderwijs zoals het Lycée Henry IV, al sinds jaar en dag gevestigd in het centrum van Parijs, leveren zeer goed opgeleide leerlingen af dankzij een veelomvattend eindexamen, het baccalauréat. Vijf van de vijftien beste bedrijfskunde-opleidingen van Europa zijn Frans. De bollebozen die er afstuderen worden weggekaapt door banken in New York en Londen. Om Franse ingenieurs wordt gevochten door startups in San Francisco. Maar hoe goed het Franse onderwijs ook presteert in de hoogste regionen, het faalt jammerlijk in de laagste.

Verder lezen?
Kwaliteitsjournalistiek kost geld. Maar je wilt 360 misschien liever eerst proberen. Daarom kun je gastlid worden. Je krijgt dan direct 3 artikelen, onze gratis nieuwsbrief en maandelijks een artikel naar keuze.
Ja, ik word gastlid