2023 op weg om warmste jaar ooit te worden na record in september

© Daniel Leal / AFP

El País

| Madrid | Joep Harmsen | 05 oktober 2023

Lees ook het andere kort nieuws uit de buitenlandse pers van vandaag:

» VS zullen uit Iran in beslag genomen wapens overdragen aan Oekraïne

» 14 doden en 102 vermisten door overstroming in Noordoost-India

Ook recordhitte in juni, juli en augustus

Afgelopen september was de warmste septembermaand ooit, volgens gegevens van de Europese dienst voor klimaatverandering Copernicus. Het is al de vierde maand op rij waarin een temperatuurrecord werd vastgesteld. Ook juni, juli en augustus waren warmer dan ooit, wat deze meteorologische zomer de warmste op aarde maakt sinds de jaren 1850, toen betrouwbare metingen begonnen, schrijft El País. Volgens Copernicus lijkt 2023 dan ook het warmste jaar ooit te worden.

Aanbiedingen 360 artikel
360 aanbieding: 3 maanden digitaal voor maar 15 euro.

Het hoofd van de afdeling klimaatverandering van Copernicus, Carlo Buontempo, legt aan de Spaanse krant uit dat het ‘geen zeldzaam of geïsoleerd geval’ is dat deze zomer de warmst ooit was, omdat ‘deze temperaturen deel uitmaken van een algemeen patroon van het klimaatopwarming’ als gevolg van menselijk handelen. Maar sinds het midden van dit jaar is het effect van klimaatverandering versterkt door een ander fenomeen: El Niño. Tijdens dit weerpatroon beïnvloeden warmere temperaturen in de Stille Oceaan uiteindelijk de hele planeet. 

‘De mensheid heeft de poorten naar de hel geopend,’ waarschuwde secretaris-generaal van de VN António Guterres een paar weken geleden toen hij aan de verzengende hitte van deze zomer refereerde. ‘De verschrikkelijke hitte heeft verschrikkelijke gevolgen,’ voegde hij eraan toe.

Lees ook:

Recent verschenen