Maandag was de heetste dag ooit gemeten op aarde

© Sean Kilpatrick

The Guardian

| Londen | Boris van der Spek | 05 juli 2023

Lees ook het andere kort nieuws uit de buitenlandse pers van vandaag:

» Vluchtelingenstroom na militaire operatie door Israël in Jenin

» Stoltenberg plakt jaar aan ambtstermijn als chef NAVO

Wereldwijd werd het gemiddeld 17 graden

Maandag 3 juli gaat voorlopig de boeken in als de heetste dag ooit op aarde, bericht The Guardian. De Amerikaanse National Centers for Environmental Prediction gaven aan dat het maandag wereldwijd gemiddeld 17,01 graden was, waarmee het record uit 2016 van 16,92 ruimschoots werd gebroken.

Aanbiedingen 360 artikel
360 aanbieding: 3 maanden digitaal voor maar 15 euro.

Klimaatdeskundigen zeggen dat het nieuwe record een nieuwe bevestiging is van de toenemende opwarming van de aarde en dat het een kwestie van tijd is voordat het huidige record uit de boeken gaat. Experts stippen aan dat het op verschillende plekken in de wereld momenteel ongebruikelijk heet is.

Zo is er sprake van een enorme hittegolf in het zuiden van de VS en kampt China met ongebruikelijk hoge temperaturen. Duizenden moslims die meedoen aan de hadj-bedevaart in Saoedi-Arabië raakten de afgelopen dagen bevangen door de hitte. Op verschillende plekken in Noord-Afrika werden temperaturen van ruim 50 graden gemeten en op Antarctica werd het in juli 8,7 graden, waarmee het warmterecord voor die maand werd verbroken.

Lees ook:

Recent verschenen