21-jarige man in VS aangehouden voor lekken staatsgeheimen

© CBS / AFP

360 Magazine

| Amsterdam | 14 april 2023

Lees ook het andere kort nieuws uit de buitenlandse pers van vandaag:

» Noorwegen zet vijftien Russen uit op verdenking van spionage

» Iran gaat kledingregels strenger handhaven in aanloop naar extreem hete zomer

De militair lekte documenten over Oekraïne op internetfora

In de VS is een man aangehouden die wordt verdacht van het lekken van tientallen zeer geheime overheidsdocumenten op het internet, schrijft The Washington Post. Het betreft een eenentwintigjarige man uit Massachusetts, die werkzaam was bij de luchtmacht en toegang had tot geheime informatie. De man kan voor jaren de gevangenis ingaan als hij daadwerkelijk schuldig wordt bevonden.

De verdachte zou de documenten hebben gelekt in een besloten chatgroep op Discord

De documenten stonden al enkele maanden online op internetfora, maar begonnen de afgelopen dagen op sociale media te circuleren. Het ging onder meer over documenten over de oorlog in Oekraïne, wapenleveranties door NAVO-lidstaten en militaire kaarten, zoals over de situatie in de Oekraïense stad Bachmoet. Het Oekraïense leger zou na de lekken enkele militaire plannen hebben aangepast.

De verdachte zou de documenten hebben gelekt in een besloten chatgroep op Discord. Ook zouden ze op een gamingplatform zijn geplaatst. Met welke intentie hij de geheime documenten deelde is niet duidelijk. The Washington Post citeert een vriend, die zegt dat hij het deed om stoer te doen en dat hij geen slechte intenties had.

Lees ook:

Recent verschenen