Noorwegen zet vijftien Russen uit op verdenking van spionage

© Javad Parsa/NTB Scanpix

360 Magazine

| Amsterdam | 14 april 2023

Lees ook het andere kort nieuws uit de buitenlandse pers van vandaag:

» Iran gaat kledingregels strenger handhaven in aanloop naar extreem hete zomer

» 21-jarige man in VS aangehouden voor lekken staatsgeheimen

De Russen zouden voor de inlichtingendiensten werken

Noorwegen heeft per direct vijftien medewerkers van de Russische ambassade uitgezet. Dat schrijft het Engelstalige Noorse nieuwsplatform The Local.no. Het is niet voor het eerst dat een Europees land Russische staatsburgers uitzet: zo heeft Nederland al tientallen Russische diplomaten de deur gewezen. Meestal worden zij beschuldigd van spionage.

In het geval van Noorwegen was deze beschuldiging niet anders. De vijftien Russen zouden actief zijn geweest voor de inlichtingendiensten en hebben geprobeerd informatie te vergaren over onder meer kritieke infrastructuur en het functioneren van de overheid. De groep zou al langer op de radar staan van de Noorse veiligheidsdiensten.

De Russische inlichtingendiensten worden door Noorwegen gezien als de grootste bedreiging voor de nationale veiligheid, zo zegt het Noorse ministerie van Defensie. Anniken Huitfeldt, de Noorse Defensieminister, zegt dat het misbruiken van diplomatieke posten onacceptabel is. Sinds het begin van de invasie in Oekraïne hebben westerse landen ruim tweehonderd Russische diplomaten en vermeende spionnen het land uitgezet.

Lees ook:

Recent verschenen