• Reader
  • 5G: Kunnen we nog van Huawei af?

5G: Kunnen we nog van Huawei af?

| Tom Rogan and Jeremy Warner | 05 februari 2020

Vorige week besloot de Britse regering dat de Chinese telecomreus Huawei mag meewerken aan het 5G-netwerk in het Verenigd Koninkrijk, maar op een beperkte manier. Over het compromis zijn de meningen verdeeld.

JA

Groot-Brittannië heeft dinsdag het domme besluit genomen een deel van zijn 5G-netwerk door Huawei te laten bouwen, maar de VS kan de schade beperken. De grote angst: Huawei is geen telecombedrijf zoals Verizon of AT&T. Het is eigenlijk een verlengstuk van de Chinese inlichtingendiensten – uiteindelijk heeft Xi Jinping bij Huawei het laatste woord. Niet maximalisering van de winst en de dienstverlening is het strategische doel van het bedrijf, maar het leveren van diensten als dekmantel voor de onderschepping en verstoring van communicatie door de Chinese inlichtingendienst. 

De regering-Trump en senatoren van beide partijen beseffen dat het problematisch is als China kan meekijken op de 5G-netwerken van Amerika’s trouwste bondgenoot. Terecht wijzen ze ook Boris Johnsons geruststelling af dat de informatie van Britse en Amerikaanse inlichtingendiensten geen gevaar loopt, omdat Huawei wel wordt geweerd van de zogenaamde ‘kern’ van het Britse 5G-netwerk. 

Want Johnson vertelt maar de halve waarheid. 5G-netwerken zijn nu juist ontworpen om steeds meer datagebruik en dataverkeer dicht bij gebruikers te krijgen. Met de komst van cloudgebaseerde systemen krijgen Huawei’s zendmasten in de toekomst steeds meer inzage in die datastroom. China zal dat benutten om apparaten in de buurt van inlichtingendiensten te volgen, compromitterende informatie te stelen om mensen mee te chanteren, en de veiligheid van Groot-Brittannië en zijn bondgenoten op andere manieren in gevaar te brengen.

Het is eigenlijk een verlengstuk van de Chinese inlichtingendiensten – uiteindelijk heeft Xi Jinping bij Huawei het laatste woord

Xi Jinping boekt vandaag dus een grote overwinning. Reken maar dat hij Johnson beloont met snelle miljardeninvesteringen in de Britse economie. De toegang tot westerse netwerken heeft voor Xi immers hoge prioriteit. Dat past bij zijn langetermijndoel om de internationale orde onder aanvoering van Amerika te vervangen door een Chinese orde van feodaal mercantilisme.

Maar Amerika kan de schade beperken. De NSA moet zijn activiteiten onderbrengen op locaties die zo ver mogelijk van Huawei’s zendmasten vandaan liggen. En belangrijker: zodra Huawei door China wordt gebruikt om de Britten te bespioneren, kan de VS de bewijzen daarvan openbaar maken. Bovendien kan de VS nu meteen al bewijzen naar buiten brengen van de verwevenheid van Huawei met de Chinese overheid. Dat zal de binnenlandse druk op Johnson opvoeren om af te zien van dit voornemen.

De VS kan ook Huawei’s toegang tot Amerikaanse hardware en software blijven afknijpen, zoals als het al doet bij de smartphones van Huawei. Als voor 5G dezelfde benadering wordt gekozen, moet Groot-Brittannië wel andere leveranciers zoeken. De VS kan deze verraderlijke vijand nog steeds verslaan.

Auteur: Tom Rogan

Tom Rogan schrijft commentaren over internationale politiek voor The Washington Examiner. Daarnaast verschijnt hij regelmatig op tv als commentator bij Fox of CNN.

The Washington Examiner
VS | weekblad | oplage 45.000

Opgericht in 2005 door de conservatieve miljardair Philip Anschutz, ter rechterzijde van The Washington Post.

1. Tom Rogan; 2. Jeremy Warner
1. Tom Rogan; 2. Jeremy Warner

NEE

Mijn mening over Huawei wijkt misschien een beetje af van die van de massa, maar de situatie is zoals hij is, en met deze keuze lijkt de Britse regering de juiste balans te vinden tussen economie en veiligheid aan de ene, en onze relaties met de VS en China aan de andere kant.

Laat niemand zich illusies maken over Huawei. De Amerikaanse schrijver en journalist James Bamford heeft beschreven hoe inlichtingendiensten wereldwijd van oudsher de telecombedrijven van hun land inzetten voor spionage en inlichtingenwerk.

Maar om Huawei buiten de deur te houden is het nu te laat: hun apparatuur maakt niet alleen deel uit van de bestaande Britse netwerken, maar ook van de uitbouw naar 5G die nu al gaande is, en waarbij bedrijven herhaaldelijk door de overheid gegarandeerd is dat ze hun apparatuur later niet hoeven te vervangen. Wordt daar nu toch toe besloten, dan loopt 5G niet alleen jaren vertraging op, maar gaat dat ook miljarden kosten.

Het lijdt geen twijfel dat de regering – en het land – in een onwenselijke positie is beland. Hoe heeft het zover kunnen komen dat we voor een cruciale infrastructuur afhankelijk zijn van één leverancier, afkomstig uit een potentieel vijandelijke mogendheid? De nieuwe premier moet zijn voorgangers hebben vervloekt, dat ze hem met zo’n heet hangijzer hebben opgezadeld. Maar uiteindelijk kon hij weinig anders dan Huawei beloven dat het betrokken blijft bij de uitbouw van het netwerk.

Wordt daar nu toch toe besloten, dan loopt 5G niet alleen jaren vertraging op, maar gaat dat ook miljarden kosten

Daarmee belandt het Verenigd Koninkrijk onvermijdelijk tussen twee vuren, want onze belangrijkste bondgenoten, de Amerikanen, dreigen onze samenwerking op veiligheidsgebied en onze handelsrelaties op een lager pitje te zetten als we niet naar hun pijpen dansen. Het komt ongelukkig uit dat we nu ook net een vrijhandelsovereenkomst proberen te sluiten. Maar toegeven aan de Amerikaanse druk betekent afzien van een deel van de kansen voor onmiddellijke productiviteitsverbetering waar de Britse economie om schreeuwt.

Groot-Brittannië’s eigen telecomsector van weleer verging het net zoals de rest van de Britse industrie: met de toenemende globalisering dolven ze het onderspit tegen goedkopere, door vreemde staten gesubsidieerde concurrenten. En zo zijn wij nu volledig afhankelijk van één enkele fabrikant, omdat we onze vroegere industriële slagkracht hebben opgeofferd aan onze vernederende verslaving aan lage consumentenprijzen.

Het VK moet balanceren tussen de gevestigde machten en de opkomende nieuwe mogendheden in de wereldeconomie. Johnsons vernuftige tussenoplossing voor Huawei kan het probleem misschien tijdelijk verhelpen. Maar in een bipolaire wereld zijn we van het onderliggende dilemma voorlopig nog niet verlost. 

Auteur: Jeremy Warner

Jeremy Warner schrijft op dinsdag en donderdag een business- en economiecolumn voor The Daily Telegraph en maakt deel uit van de hoofdredactie van het conservatieve dagblad.

The Daily Telegraph
VK | dagblad | oplage 364.000

Anti-Europees tot op het bot, strijdlustig en imagobewust, kortom: het conservatieve dagblad van Engeland op broadsheet.

Dit artikel van Tom Rogan and Jeremy Warner verscheen eerder in
Recent verschenen
Een remedie tegen navelstaren?
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief.
Onze nieuwsbrief wordt wekelijks verzonden.
inschrijven

360 heeft 1000 nieuwe leden nodig

Deze maand bieden wij daarom een deel van onze artikelen gratis aan. Zo kunt u vast kennismaken met ons aanbod. Leden blijven toegang houden tot onze maandelijkse digitale editie en het archief.