6. Fake news bestaat al sinds de tijd van Voltaire

| Robert Zaretsky | 04 februari 2017

In de tijd voorafgaand aan de Franse Revolutie werkten schrijvers van schotschriften, de libelles, vaak vanuit het buitenland aan de ondergang van de monarchie. Iets dergelijks lijkt zich te voltrekken in het Amerika van de ‘alternatieve feiten’.

We leven in een post-feitentijdperk. Dat wordt weerspiegeld, en nog verergerd, door de grenzeloze onverschilligheid waarmee president Donald Trump met verifieerbare beweringen omspringt – en zelfs met wat hij eerder publiekelijk heeft gezegd. Het enorme en complexe netwerk van ‘nieuws’-sites die dubieuze beweringen de wereld in sturen, die op hun beurt weer verspreid worden door sociale media, speelt een even belangrijke rol. Volgens een recente studie ontlenen bijna een op de twee Amerikanen hun nieuws aan Facebook – het medium waarop tijdens de campagne talloze valse feiten en leugens circuleerden.

Verder lezen?
Kwaliteitsjournalistiek kost geld. Maar je wilt 360 misschien liever eerst proberen. Daarom kun je gastlid worden. Je krijgt dan direct 3 artikelen, onze gratis nieuwsbrief en maandelijks een artikel naar keuze.
Ja, ik word gastlid