Zal de Derde Wereldoorlog in Kaliningrad beginnen?

Vzglyad

| Moskou | Viatsjelav Vitsjnievski | 09 januari 2017

De westerse scenario’s over een eventueel gewapend treffen tussen de Russische strijdkrachten en die van de NAVO nemen toe. De Moskovische site Vzglyad spreekt wat de Russische enclave betreft zelfs van ‘hysterie’.

Keuze uit het archief

Afgelopen week werd op een website van het Kremlin een decreet gepubliceerd waarin werd opgeroepen om de grenzen tussen de territoriale wateren in de Finse Golf te herzien. Rusland heeft het document inmiddels verwijderd, maar het maakte verontwaardigde reacties los bij een aantal buurlanden. De Russische woordvoerder Dmitri Peskov zei in een reactie dat ‘het niveau van de confrontatie in de Baltische regio vereist dat Rusland stappen onderneemt om zijn veiligheid te waarborgen’.
De spanningen in deze regio dateren niet van gisteren, zo blijkt uit dit artikel van de Russische nieuwswebsite Vzglyad van begin 2017. De Russische exclave Kaliningrad, die aan de Oostzee ingeklemd ligt tussen Polen en Litouwen, fungeert al jaren als een opslagplaats voor raketten en kernwapens en wordt daarom door de omringende landen met argusogen bekeken. Als het tot een conflict tussen Rusland en de NAVO komt, dan zal Kaliningrad daarin een cruciale rol spelen, is de algemene gedachte in Oost-Europa.

Verder lezen?
Kwaliteitsjournalistiek kost geld. Maar je wilt 360 misschien liever eerst proberen. Daarom kun je gastlid worden. Je krijgt dan direct 3 artikelen, onze gratis nieuwsbrief en maandelijks een artikel naar keuze.
Ja, ik word gastlid