75 jaar zonder oorlog, wat hebben Europeanen geleerd?

De Balie

| Amsterdam | Géraldine Schwarz | 16 september 2020

Onze zwakke en sterke kanten ontdekken en ook anderen beter leren kennen, daartoe dient de geschiedenis, zegt Géraldine Schwarz. Als we naar een betere toekomst willen, helpt het volgens haar niet om standbeelden en straatnamen weg te halen. Daarmee wordt de verantwoordelijkheid van miljoenen medeplichtige burgers ontkend.

Keuze uit het archief

Dit weekend herdenken we in Nederland de slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog en de bevrijding van ons land, dit jaar 79 jaar geleden. Zo’n nationale herdenking is een ideale gelegenheid om stil te staan bij de lessen die we persoonlijk en als land van 79 jaar vrijheid geleerd hebben.
In dit artikel van vier jaar geleden analyseert de Duits-Franse journalist en documentairemaker Géraldine Schwarz het koloniale verleden van Europese landen en de manier waarop ze met de zwarte bladzijdes van deze periode zijn omgegaan. Welke lessen kunnen we daaruit trekken als het gaat om de verwerking van de Tweede Wereldoorlog en hoe kunnen we invulling geven aan de woorden ‘nooit meer’?

Verder lezen?
Kwaliteitsjournalistiek kost geld. Maar je wilt 360 misschien liever eerst proberen. Daarom kun je gastlid worden. Je krijgt dan direct 3 artikelen, onze gratis nieuwsbrief en maandelijks een artikel naar keuze.
Ja, ik word gastlid