Duitsland vraagt om ‘vergiffenis’ voor koloniaal verleden in Tanzania

© Bernd von Jutrczenka / dpa

Deutsche Welle

| Bonn | Boris van der Spek | 02 november 2023

Lees ook het andere kort nieuws uit de buitenlandse pers van vandaag:

» Honderden mensen met dubbel paspoort kunnen Gaza verlaten

» Latijns-Amerikaanse landen verbreken banden met Israël vanwege oorlog

De president van Duitsland zei zich te schamen voor het verleden

De president van Duitsland heeft woensdag tijdens een bezoek aan Songea in Tanzania, waar aan het begin van de 20e eeuw een bloedbad werd aangericht onder de inheemse Maji-Maji bevolking, om vergiffenis gevraagd voor het koloniale verleden van Duitsland. Dat schrijft Deutsche Welle.

Aanbiedingen 360 artikel
360 aanbieding: 3 maanden digitaal voor maar 15 euro.

‘Als bondspresident van Duitsland wil ik om vergiffenis vragen voor wat de Duitsers jullie voorouders hebben aangedaan,’ zei Frank-Walter Steinmeier. Hij verwees daarbij naar het lot van opperhoofd Songea Mbano, die samen met 66 van zijn strijders door de Duitsers werd opgehangen en onthoofd. Tussen 1905 en 1907 slachtten Duitse koloniale troepen tussen de 200.000 en 300.000 Maji-Maji af, volgens schattingen van historici, nadat ze in opstand waren gekomen tegen de Duitse overheersing.

Het Duitse koloniale rijk omvatte verschillende Afrikaanse landen, waaronder Burundi, Rwanda, Tanzania, Namibië en Kameroen. Het hield op te bestaan na de Eerste Wereldoorlog. Eerder begon Duitsland al met het teruggeven van botten van leden van de Herero en Nama-stammen in Namibië, dat was gekoloniseerd van 1884 tot 1915.

Lees ook:

Recent verschenen