Latijns-Amerikaanse landen verbreken banden met Israël vanwege oorlog

© Aizar Raldes / AFP

The Guardian

| Londen | Boris van der Spek | 02 november 2023

Lees ook het andere kort nieuws uit de buitenlandse pers van vandaag:

» Duitsland vraagt om ‘vergiffenis’ voor koloniaal verleden in Tanzania

» Honderden mensen met dubbel paspoort kunnen Gaza verlaten

Bolivia, Colombia en Chili namen verregaande stappen

Bolivia heeft dinsdag de diplomatieke banden met Israël verbroken vanwege de oorlog in Gaza. Dat schrijft The Guardian. Colombia en Chili riepen hun ambassadeurs terug uit het land. Alle drie de landen namen deze stap naar aanleiding van het bombardement op het vluchtelingenkamp Jabalia.

Aanbiedingen 360 artikel
360 aanbieding: 3 maanden digitaal voor maar 15 euro.

Bolivia besloot de diplomatieke betrekkingen met Israël te verbreken ‘vanwege het agressieve en disproportionele Israëlische militaire offensief dat plaatsvindt in de Gazastrook,’ zei de onderminister van Buitenlandse Zaken Freddy Mamani. Het land kondigde ook aan dat het humanitaire hulp naar Gaza zou sturen. De stap werd scherp veroordeeld door Israël en toegejuicht door Hamas.

Buurlanden Colombia en Chili riepen hun ambassadeurs terug en riepen op tot een staakt-het-vuren. De Chileense president Gabriel Boric sprak op X van ‘onaanvaardbare schendingen van het internationaal humanitair recht’ door Israël. In Chili is de grootste en een van de oudste Palestijnse gemeenschappen buiten de Arabische wereld gevestigd.

Lees ook:

Recent verschenen