Biden bezoekt Israël terwijl spanning in regio stijgt

© Evan Vucci / AP

The Washington Post

| Washington D.C. | Boris van der Spek | 18 oktober 2023

Lees ook het andere kort nieuws uit de buitenlandse pers van vandaag:

» Van der Sloot bekent moord op Holloway in rechtbank in VS

» Greta Thunberg aangehouden tijdens klimaatprotest in Londen

De Amerikaanse president kondigde noodhulp voor Gaza aan

De Amerikaanse president Joe Biden heeft woensdag een bezoek aan Israël gebracht. Tijdens het bezoek, dat nog geen acht uur duurde, betuigde hij zijn steun aan Israël, kondigde hij humanitaire hulp voor Gaza aan en praatte hij over Hamas, schrijft The Washington Post. ‘Ik kom naar Israël met één boodschap: Je bent niet alleen. Zolang de Verenigde Staten standhouden – en dat zullen we altijd doen – zullen we jullie nooit alleen laten,’ zei hij.

Aanbiedingen 360 artikel
360 aanbieding: 3 maanden digitaal voor maar 15 euro.

Biden vergeleek de Hamas-aanval van 7 oktober met de aanvallen op de Verenigde Staten op 11 september 2001, waarbij bijna 3000 mensen omkwamen. ‘Je kunt niet kijken naar wat hier is gebeurd en niet schreeuwen om gerechtigheid,’ zei hij in Tel Aviv. ‘Maar ik waarschuw: Als je die woede voelt, laat je er dan niet door verteren. Na 9/11 waren we woedend in de Verenigde Staten. En terwijl we gerechtigheid zochten en kregen, maakten we ook fouten.’

Biden drong er bij Israël op aan om een stap terug te doen, onder meer om de groeiende spanningen in het Midden-Oosten te verminderen. Verder zei Biden dat hij had gesproken met de Egyptische president Abdel Fattah el-Sissi, die ermee had ingestemd om de grensovergang van het land met Gaza te heropenen en 20 vrachtwagens met humanitaire hulpgoederen toe te laten.

Lees ook:

Recent verschenen